Η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι έχουν σταλεί τα κατάλληλα μηνύματα από την Ευρώπη πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα μέτρα εξετάζονται.
Συγκεριμένα, συνέντευξή της στο ραδιόφωνο 24/7, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να κρατήσει στο έδαφός της τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία, σε συγκεκριμένο χρόνο, οικονομική βοήθεια. «Χθες ο Επίτροπος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κομισιόν, διευκρίνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ούτε ένα σεντ δεν έχει πάει στην Τουρκική Κυβέρνηση. Έχουν πάει όλα στις οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την περίθαλψη των προσφύγων. Και είναι πολύ σημαντική αυτή η διευκρίνηση που έδωσε η Κομισιόν. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην πορεία της ενταξιακής βοήθειας. Η τουρκική κυβέρνηση παίρνει χρήματα ως υποψήφια χώρα. Όμως, πλέον, είναι ισχυρά τα μηνύματα. Έτσι, - με το επικείμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - έχουν σταλεί μηνύματα και νομίζω πως είναι σαφές ότι η θέληση των ευρωπαϊκών λαών είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με βάση τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα μέτρα εξετάζονται. Αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να διακόψει η Ε.Ε. τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.
Όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία η Μαρία Σπυράκη υπογράμμισε ότι είναι πράγματι μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς να κατορθώσει να συνενώσει τις δυνάμεις της ώστε το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του να ζητά από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών, σεβασμό στη συνθήκη της Γενεύης και καλή γειτονία με την Ελλάδα. «Και πρέπει να θυμίσουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε όταν, στις 22 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσε πρώτος το θέμα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών. Αμέσως, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στην οποία, θα θυμίσω, συμμετέχουν η κ. Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Τουσκ και άλλοι σημαντικοί Πρωθυπουργοί, εξέδωσε ανακοίνωση και ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών. Ακολούθησε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στο ίδιο πνεύμα, και μετά ήρθε η σειρά του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, επιβαρύνοντας τη χώρα με 86 δισ. ευρώ αχρείαστο δάνειο και συνολικά 100 δισ. ευρώ μαζί με την ύφεση ενώ η Νέα Δημοκρατία τελείωνε το πρόγραμμα στις αρχές του 2015. Συγκεριμένα, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι υπεγράφη και εφαρμόστηκε το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο που επιβάρυνε την χώρα με 86 δις αχρείαστο δάνειο και συνολικά -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και όχι σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς- 100 δις μαζί με την ύφεση. « Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι έλαβε μέτρα για μετά το 2019. Ότι δεσμεύτηκε δηλαδή και για 5,5 δις μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους Έλληνες. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % ως το 2022. Και είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ότι έχει υπογράψει το πλαίσιο της επίτευξης αυτών των πλεονασμάτων, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν είναι δουλειά της Αντιπολίτευσης αυτό. Αυτό έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης» σημείωσε η κ. Σπυράκη προσθέτοντας ότι είναι πολύ αργά να συζητήσει κανείς για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για τη χώρα.
Για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι θράσος του Πρωθυπουργού από το Καστελόριζο να μιλά για έξοδο από τα Μνημόνια η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να φύγει αλλά οι δεμεύσεις που έχει αναλάβει και υπέγραψε ο κ. Τσίπρας θα μείνουν και περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που θα ισχύσουν καταρχήν μετά το '19. «Υπάρχει αυτό που λέμε μια ισχυρή εποπτεία, στενή παρακολούθηση από την πλευρά των πιστωτών και μετά τον Αύγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Σπυράκη διευκρίνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το περίγραμμα του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ. «Το επανέλαβε πρόσφατα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Ό,τι μηνύματα στέλνουμε στο εσωτερικό στέλνουμε και στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητο εδώ, να θυμίσω, ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πάρα πολλές αποκρατικοποιήσεις, για τσουνάμι αποκρατικοποιήσεων, για να χρησιμοποιήσω τη φράση του που δεν αφορούν μόνο στα μεγάλα assets του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε μικρότερα, όπως τα περιφερειακά λιμάνια ή οι ιαματικές πηγές. Μίλησε για ανακατατάξεις στο Δημόσιο, που δεν θα αφορούν απολύσεις, αλλά θα διευκολύνουν πάρα πολύ τους πολίτες και θα μειώσουν το κόστος του Δημοσίου. Μίλησε για μια σειρά ενέργειες στα Πανεπιστήμια».
Για τις πιθανότητες συνεργασιών η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που προσβλέπουν στην ανάταξη της χώρας. «Υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων, είτε η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη, πράγμα το οποίο επιδιώκουμε, έτσι κι αλλιώς. Ακόμα κι αν είμαστε αυτοδύναμοι, εμείς θα επιδιώξουμε συναινέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές και μιλώντας στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής», κατέληξε η κ. Σπυράκη.