Του Γιάννη Κ. Τρουπή
«Με τον Αλέξη Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλος» είχε πει ο Πάνος Καμμένος για τον πρωθυπουργό, θέλοντας να αναδείξει τις εξαιρετικές τους σχέσεις και το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η φράση αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ απέδιδε απολύτως την ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο, όμως όπως στην ζωή έτσι και στην πολιτική, πάντοτε υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, που είναι ικανοί από την μία μέρα στην άλλη να φέρουν τα πάνω κάτω.
Ένας από αυτούς λοιπόν είναι το Σκοπιανό. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συμφωνούσαν μέσα σε μερικά λεπτά την κυβερνητική τους συνεργασία πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, κανείς από τους δύο δεν είχε προβλέψει ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ θα «άνοιγε» και θα περνούσε στην αιχμή της πολιτικής επικαιρότητας, κατά τη θητεία της κυβέρνησης τους. Ένα ζήτημα, στο οποίο οι δύο εταίροι είχαν και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με τους ΑΝΕΛ να κάνουν «σημαία» τους την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» για το όνομα της γειτονικής χώρας.
Στη συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ1 στις αρχές Ιουνίου εμφανίστηκε απολύτως ειλικρινής, σημειώνοντας ότι το θέμα των Σκοπίων δεν το είχαν υπολογίσει, όταν συμφώνησαν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με την πΓΔΜ έχουν προσθέσει αναμφίβολα ένα μεγάλο αγκάθι στο σώμα της συγκυβέρνησης, τον πόνο του οποίου όμως αισθάνεται πολύ περισσότερο ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος.
Μετά την υπογραφή των Πρεσπών, οι ΑΝΕΛ επιχείρησαν να ισορροπήσουν μεταξύ της πάγιας θέσης τους για το ζήτημα από την μία και της παραμονής τους στο κυβερνητικό σχήμα από την άλλη, κάτι που μπορεί η πλειοψηφία των βουλευτών τους (όχι όλοι) να το κατάφερε, δεν έκαναν το ίδιο όμως και οι περισσότεροι από το κομματικό τους ακροατήριο.
Τα ποσοστά του κόμματος που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος κινούνται την περίοδο αυτή, σε δημοσκοπικό επίπεδο, σε ιστορικά χαμηλά. Τα ευρήματα από τις κυλιόμενες έρευνες τους τοποθετούν κοντά στο 1%, μία επίδοση, που τους απομακρύνει πολύ από το όριο της κοινοβουλευτικής εισόδου. Το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο και το ένστικτο πολιτικής επιβιώσης του καθενός από τα μέλη της ΚΟ των ΑΝΕΛ ξεχωριστά χτυπάει κόκκινο.
Φαίνεται όμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου, ηθελημένα ή όχι, δυσκολεύει περαιτέρω τον Πάνο Καμμένο, αδιαφορώντας για το πολιτικό του μέλλον, αντί να προσπαθήσει να του κάνει την πολιτική «ζωή» πιο εύκολη, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες κυβερνητικής σταθερότητας. Ισχυρή ένδειξη, που επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα, αποτελεί η στοχοποίηση του Ιβάν Σαββίδη από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενός επιχειρηματία που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πάνο Καμμένο. Προσέξτε τι έγραψε το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, ελάχιστες ώρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, φωτογραφίζοντας τον ομογενή επιχειρηματία ως υποκινητή του «σχεδίου νέας αποστασίας», όπως το ονόμασε η κυβέρνηση:
«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας».
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, να είναι έτοιμα ακόμα και να κατονομάσουν τα συγκεκριμένα «συμφέροντα», αυξάνοντας περισσότερο την ένταση. Δεν είναι γνωστό εάν το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερώσει τον κ.Καμμένο για την συγκεκριμένη διαρροή.
Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε δώσει την συγκαταθεσή του για το κείμενο αυτό, με το οποίο ο κ.Τσίπρας κήρυξε τον πόλεμο στον μέχρι πρότινος προνομιακό του συνομιλητή.
Είναι σαφές όμως ότι είτε ήταν σε γνώση του είτε όχι, ο υπουργός Αμυνας μπήκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μια και ο κυβερνητικός του εταίρος αποφάσισε να ονοματίσει ως υποκινητή μίας κατάστασης πολιτικής «ανωμαλίας», έναν επιχειρηματία που βρίσκεται πολύ κοντά του.
Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας, έχοντας ο ίδιος ήδη πάρει αποστάσεις από τον κ.Σαββίδη, μετά τα γεγονότα της Τούμπας, αδιαφόρησε ουσιαστικά για τις συνέπειες που πιθανόν να έχει για τον κυβερνητικό του εταίρο, μία τέτοια κίνηση.
Με τον τρόπο αυτό ο κ.Τσίπρας έστρεψε τον κ. Καμμένο εναντίον του κ. Σαββίδη ή τουλάχιστον τον τοποθέτησε στη μέση της κόντρας Μαξίμου- Σαββίδη, αναγκάζοντάς τον αργά ή γρήγορα να πάρει θέση.
Ενδεικτική της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος των ΑΕΛ είναι ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη, σε ανάρτησή του στα social media, επιχείρησε να βάλει στο κάδρο τον κ. Μαρινάκη και όχι τον κ. Σαββίδη, για τον οποίο δεν υπήρξε καμία αναφορά.
Η σχέση άλλωστε Καμμένου Σαββίδη δεν είναι κάτι που έχει περάσει απαρατήρητη. Για του λόγου το αληθές ας θυμηθούμε ορισμένα μόνο περιστατικά:
- Στις 6 Δεκεμβρίου 2017 οι δύο άντρες συναντήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». Αφορμή ήταν η ολοκλήρωση της πλήρους μεταβίβασης του σταθμού σε εταιρία συμφερόντων του κ.Σαββίδη, με τον επιχειρηματία εκείνο το απόγευμα να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στον σταθμό.
Ο κ. Σαββίδης αφού μίλησε στους εργαζόμενους, μετέβη στο γραφείο του διευθυντή του «Ε» όπου τον περίμενε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
- Στις 7 Μαΐου 2017, ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον επιχειρηματία. «Ο κ. Σαββίδης είναι ένας επιχειρηματίας που στη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα αντί να περιμένει από το Μαϊάμι, έβαλε χρήματα στη χώρα ενώ άλλοι την έκαναν» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εταίρου.
Το τί μέλλει γενέσθαι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την στιγμή οι ΑΝΕΛ εκτός από την υφιστάμενη δημοσκοπική πίεση, βλέπουν και τις σχέσεις τους με κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής να κλονίζονται, εν πολλοίς ερήμην τους, δημιουργώντας έτσι ένα ασφυχτικό κλοιό πιέσεων.
Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον Ιβάν Σαββίδη, μην ξεχνάμε ότι το κόμμα του κ. Καμμένου απολάμβανε μιας ιδιαίτερης σχέσης με τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και μάλιστα με έντονο τρόπο ο ομογενής επιχειρηματίας.
Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν να μείνουν εκτός της ενδοκυβερνητικής κρίσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να μην καταστήσει αιχμή του δόρατος της τακτικής του τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Με μία φράση μάλιστα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο Βερολίνο θέλησε να απαξιώσει απολύτως τα όσα διακινούνται από την κυβέρνηση περί νέας αποστασίας.
«Το να βλέπει κανείς φαντάσματα διαπλοκής είναι ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων που καταρρέουν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης. Στην ΝΔ πάντως δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αφήσουν κάτι να πέσουν κάτω.
Γιαυτό και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δώσει εντολές τόσο στον αρμόδιο τομεάρχη Δικαιοσύνης όσο και στους δύο νομικούς του συμβούλους να απευθυνθούν στον Άρειο Πάγο για το κατά πόσο είναι δυνατόν σε ένα κυβερνητικό ενημερωτικό σημείωμα να εμφανίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, τις οποίες όλοι αγνοούν, μια και δεν υπάρχουν.
Οι πιο υποψιασμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα σε συγκεκριμένη εφημερίδα.