Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση την πρόταση που φέρεται να έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Πρόταση που σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ ακούει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Η δημοσιοποίηση της πρότασης από την πλευρά των Σκοπίων ανάγκασε την κυβέρνηση να αντιδράσει χωρίς όμως να διαψεύσει τα περί του ονόματος αφού σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται ότι «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό».
Ουσιαστικά ξεκαθάρισε απλά ότι δεν είναι επί του παρόντος η όποια συζήτηση σχετικά με το όνομα και εν συνεχεία επανέλαβε τις θέσεις που υιοθέτησε από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις οποίες:
1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί"».
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα» και ότι «υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί», δείχνει την ανησυχία της Αθήνας να συμμεριστεί την υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζ. Ζάεφ ο οποίος έχει κάθε λόγο να παρουσιάζει την λύση ως σχεδόν δεδομένη, ενώ ακόμη υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα προς αποσαφήνιση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, η προτεινόμενη ονομασία "Republika Ilindenska Makedonija" - στα αγγλικά Republic of Ilinden Macedonia, ελληνικά πιθανώς «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» - αναφέρεται στην εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903.
Πρόκειται για την επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία γιορτάζεται σήμερα στη πΓΔΜ ως εθνική επέτειος.
Το ΜΙΑ News από την πλευρά του μεταδίδει πως η κυβέρνηση στα Σκόπια «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις αναφορές των ΜΜΕ που θέλουν την τελευταία πρόταση στις συζητήσεις για το ονοματολογικό με την Ελλάδα να είναι "Republika Ilindenska Makedonija"».
Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα πέντε ονόματα που βρίσκονται επίσημα υπό διαπραγμάτευση είναι:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι στις συζητήσεις με την πΓΔΜ
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι και υπογράμμισε την πολιτική βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά τα όσα υποστήριζαν χτες και σήμερα γερμανικά ΜΜΕ σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας με την πΓΔΜ, μέσα στον Ιούνιο σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα της γείτονος για το όνομα που προτάθηκε από την πΓΔΜ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό είναι ουσιαστικό θέμα στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων. Συμπλήρωσε πάντως πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.
Μ. Λαζαρίδης: Όταν ξενυχτά ο κ. Τσίπρας, όλοι οι Έλληνες ανησυχούμε
Την εκτίμηση πως από τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερα καινούριο σε σχέση με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Μακάριος Λαζαρίδης επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να υπάρξει μία λύση, η οποία θα είναι ενιαία, συνολική και τελική.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «πριν φτάσουμε στο όνομα, υπάρχουν μία σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων, όπως είναι τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, όπως είναι τα ζητήματα του Συντάγματος και της αναγκαίας αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων». Χαρακτήρισε μάλιστα απαραίτητη την προϋπόθεση να υπάρχει η ίδια ονομασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο Τσίπρας ενημερώνει αύριο Π. Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς
Στο Προεδρικό Μέγαρο, θα μεταβεί αύριο Σάββατο 19 Μαΐου στις 09:30 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.