Δύο μέτωπα, δύο «γραμμές» από το Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται να διαχειριστεί τις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, σε μια κρίσιμη συγκυρία κι έχοντας επί θύραις μια ταραχώδη κοινοβουλευτική «μάχη» για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μπορεί τα τρία αυτά μέτωπα να μην έχουν καμία μεταξύ τους συνάφεια, αποκτούν, όμως, αν στην «εξίσωση» μπει το πολιτικό αποτύπωμα, που αφήνουν. Η διαφορετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις αγροτών, από τη μία πλευρά και φοιτητών, από την άλλη, είναι απόλυτα ευκρινής και με σαφή αιτιολογική βάση.
Απέναντι στους αγρότες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσουν εμφατικά την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων τους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, αλλά και των δυνατοτήτων, που υπάρχουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί ότι οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες προϋποθέσεις και κόστος παραγωγής, αποτελούν πρόβλημα, έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για παράβλεψη συγκεκριμένων όρων της ΚΑΠ για φέτος, ώστε να δοθεί ανάσα στους αγρότες, ενώ την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Πέρα από το «δίκαιο των αιτημάτων» το οποίο αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που οδηγούν την κυβέρνηση στην υιοθέτηση μιας διαλεκτικής στάσης απέναντι στα «μπλόκα».
Οι αγρότες αποτελούν εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023, τον Μάιο οι αγρότες ψήφισαν 47,5% Νέα Δημοκρατία, 13,4% ΠΑΣΟΚ , 13% ΣΥΡΙΖΑ και 7,8% ΚΚΕ. Πρόκειται, επομένως, για μια κατηγορία επαγγελματιών και πολιτών, που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βάλει απέναντί της.
Κυρίως, όταν μιλά κανείς για την ελληνική περιφέρεια σε μια περίοδο, μάλιστα, που στην επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, συναντώντας ισχυρές αντιστάσεις στους ψηφοφόρους της και φέρνοντάς την αντιμέτωπη και με την Εκκλησία –η οποία ως γνωστόν διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το θέμα της ισότητας στον γάμο, άλλωστε, θα επανέλθει στην «πρώτη γραμμή» την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αρχίσει η συζήτησή του στη Βουλή.
Ένας ακόμη λόγος, που εξηγεί την κυβερνητική στάση απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι τα αιτήματα μιας μεγάλης μερίδας αγροτών, αυτών της Θεσσαλίας, «ακουμπούν» στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της περιοχής, που επλήγη από τις σφοδρές πλημμύρες το καλοκαίρι.
Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να κερδίσει το «στοίχημα» της επαρκούς διαχείρισης μιας μεγάλης καταστροφής και επιδιώκει να μην υπάρχουν κενά, παραλείψεις και αστοχίες στο κεφάλαιο αυτό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να τοποθετηθεί και απέναντι σε αιτήματα, που δεν βαραίνουν μόνο την ίδια, αλλά αφορούν συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική, αξιοποιώντας τις εξελίξεις και στις Βρυξέλλες.
Αντίθετα με την «γραμμή» της διαβούλευσης, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ακολουθήσει την πολιτική της ευθείας σύγκρουσης στο μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων και ειδικά των καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το νομοσχέδιο, που θα δίνει το «πράσινο φως» στη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, θα προχωρήσει άμεσα και θα έχει γίνει νόμος του κράτους πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ προτάσσει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, που αυτό προβλέπει.
Η κυβερνητική επιλογή βασίζεται σε εκπεφρασμένες πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, έτυχαν της έγκρισης των πολιτών στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην κυβερνητική θέση συνηγορούν, άλλωστε και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Το κλίμα παραμένει θετικό για το «άνοιγμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις μετρήσεις να καταγράφουν ένα πλειοψηφικό ποσοστό της τάξεως του 56-58%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες, να τάσσονται υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ρύθμιση, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως εμβληματική μεταρρύθμιση.
Με την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου προ των πυλών, η κυβέρνηση στρέφεται αφενός στη διαχείριση των κρίσεων, που προκύπτουν, με το μικρότερο δυνατό κόστος, αφετέρου στην προώθηση πολιτικών, που ισχυροποιούν το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που επιδιώκει να θέσει και ως πολιτικό διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές.