Με ευρεία συναίνεση 275 ψήφων εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, «ναι» είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜεΡΑ25. Οι 275 ψήφοι που έλαβε ο νόμος Πιερρακάκη ξεπερνούν σε ψήφους τον νόμο που ψηφίστηκε για την εκπαίδευση το Αύγουστο του 2011 και είχε εισηγηθεί η πρώην υπουργός Αννα Διαναντοπούλου. Ο νόμος αυτός που θεωρήθηκε ως συναινετικός νόμος είχε λάβει τότε 255 ψήφους σε σύνολο 300.
Υπέρ του νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ψήφισαν όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ (15 βουλευτές) και της Ελληνικής Λύσης (10 βουλευτές). Υπέρ ψήφισαν εκτός από το κόμμα της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ 25.
"Στόχος μας είναι να κάνουμε το κράτος να λειτουργήσει καλά και να λειτουργήσει σωστά, σε λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά, αλλά τα πολλά είναι λίγα σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν", ανέφερε κατά την ομιλία του ο Κυρ.Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η δημοπράτηση του 5G μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το αργότερο στην αρχή της επόμενης.
Σαν αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα προσπαθειών, φιλοξενούνται ήδη στο gov.gr 614 υπηρεσίες, ενώ έχουν πλέον δοθεί ηλεκτρονικά πάνω από 1,4 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις γνησίου υπογραφής, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω 550.000 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ έχουν δοθεί ηλεκτρονικά περίπου 85.000 προσωρινές άδειες οδήγησης. «Η πανδημία έδρασε ως ψηφιακός επιταχυντής κι έκανε την εκκρεμότητα αναγκαιότητα», παραδέχθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν απλουστευτεί και πολλές διαδικασίες, για παράδειγμα η δήλωση γέννησης γίνεται με κάποια κλικ του ποντικού. «Όλα αυτά αποτελούν τους πυλώνες ενός οικοδομήματος, του gov.gr, που θα καταλήξει σε κάτι πλήρες, αυτό που περιγράφουμε ως Εσθονικό μοντέλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το 5g υπενθύμισε ότι το 25% από τα έσοδα της δημοπρασίας θα οδεύσουν προς ένα ειδικό ταμείο που «θα γυρίσει τα χρήματα πίσω στην ελληνική οικονομία». «Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε start ups που θα συνδέονται με καινοτομίες», υπογράμμισε.
Eιδική επίσης αναφορά έκανε στις νέες ταυτότητες, ανακοινώνοντας ότι θα είναι έτοιμες σε δύο χρόνια και θα περιλαμβάνουν ψηφιακές υπογραφές. «Στόχος είναι να στηθεί εντέλει μια κλειδαριά ασφαλείας για να έχει κανείς πρόσβαση σε προσαυξημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες», είπε και συμπλήρωσε ότι στους 14 μήνες είχαμε να αντιμετωπίσουμε και συστατικά της πανδημίας και υπ’ αυτή την έννοια έγιναν πολλά. «Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου έχουμε ψηφιακές υπογραφές, το 13033 χαιρετίστηκε ως ψηφιακή καινοτομία από τον ΟΟΣΑ και την κυρία Βεστάνγκερ», προσέθεσε. Οσο για το επόμενο βήμα, στόχος είναι με το πάτημα ενός κουμπιού, να ξέρει ο πολίτης σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθεί για να πάρει το έγγραφο που θέλει. Είναι η λεγόμενη "θυρίδα του πολίτη", διαδικασία που θα ξεκινήσει από τα ΚΕΠ και θα διαχυθεί σε όλες τις υπηρεσίες.
Τι περιλαμβάνει ο νόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
1. Προσωπικός αριθμός: Καθιερώνεται ένας ενιαίος προσωπικός αριθμός που θα ακολουθεί τον πολίτη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο προσωπικός αριθμός προσφέρει υψηλότερη διασφάλιση στην ταυτοποίηση προσώπων και μεγαλύτερη αξιοπιστία στις συναλλαγές.
2. 100% τηλεοπτική κάλυψη στην επικράτεια: Κάθε σπίτι και νοικοκυριό αποκτά τηλεοπτική κάλυψη. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται να είναι σε επαφή με τηλεπικοινωνιακό πάροχο προκειμένου να διασφαλιστεί μέσω δορυφορικής σύνδεσης η τηλεοπτική κάλυψη του 100% των νοικοκυριών της χώρας. Το κόστος φυσικά θα αναληφθεί από το δημόσιο και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δεν θα ξεπεράσει το κόστος τα 23 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο νόμος 4563/2018. Aφορά δε σε περίπου 1.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα.
3. 100% ευρυζωνική κάλυψη στην επικράτεια : Στην αποκαλούμενη καθολική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών προστίθεται η ευρζωνική πρόσβαση. Ετσι ο καθολικός παρόχος επικοινωνιών στη χώρα μας, εκτός από την απλή τηλεφωνία θα πρέπει να προσφέρει υποχρεωτικά και γρήγορο ίντερνετ σε κάθε καταναλωτή και μάλιστα, σε «προσιτή» τιμή.
4. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Tαχυδρομείων (ΕΕΤΤ): To νομοσχέδιο δίνει οριστικά τέλος στην κόντρα Επιτροπής Ανταγωνισμού και ΕΕΤΤ σχετικά με τα «ακριβά GBytes». Η αρμοδιότητα ελέγχου του ανταγωνισμού στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες παραμένει στην ΕΕΤΤ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
5. Πολιτική υπολογιστικού νέφους: Στόχος είναι η δημιουργία τριών υπερ-κέντρων επεξεργασίας δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξία είναι η χώρα να καταστεί η πρώτη Cloud First Country στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τον όρο Cloud First Country σημαίνει ότι η χώρα θα αποθηκεύει τα δεδομένα πρώτα στο υπολογιστικό νέφος και μετά στις δικές της αποθήκες δεδομένων.
6. Απλούστευση διαδικασίας ανάπτυξης οπτικές ινών: Το σχέδιο νόμου απλουστεύει τη διαδικασία εγκατάστασης οπτικών ινών. Μέχρι πρόσφατα μια τέτοια εγκατάστασή απαιτεί κατά μέσο όρο 3,5 μήνες έκδοση της άδειας από την δημοτική αρχή. Πλέον η έκδοση της άδειας τη δημοτικής αρχής καταργείται και αντικαθίσταται από παροχή απλής ενημέρωσης (κοινοποίησης).
7. Επενδυτικό κεφάλαιο «Φαιστός»: Περίπου το 25% των εσόδων από την διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας θα περιέλθει στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός». Το ταμείο θα ενισχύσει (χρηματοδοτήσει) προσπάθειες ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς με στόχο τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» που θα δώσει ώθησης στη χρήση στη νέα γενιά επικοινωνιών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πάνω από 360 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της από τις άδειες 5ης γενιάς εκ των οποίων 80 έως 100 εκατ. ευρώ θα εισφερθούν στο «Φαιστός». Η δημιουργία του ταμείου «Φαιστός» αποτέλεσε μια καινοτομική ιδέα της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία τώρα ακολουθούν πολλές κυβερνήσεις αλλά και πολλές επενδυτικές εταιρείες οι οποίες δημιουργούν επενδυτικά κεφάλαια με στόχευση στο 5G.