Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά» η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα
Θεσσαλονίκη

Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά» η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε να μην υπάρξει ποτέ άλλο Ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και με θετικές προθέσεις για τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπήρξαν σαφείς αναφορές για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ενώ πολυπληθής ήταν και η εκπροσώπηση φορέων του πολιτικού κόσμου και προξένων πολλών χωρών.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι σήμερα είμαστε εδώ, όπως κάθε χρόνο, για να υπενθυμίσουμε αυτό το έγκλημα που έγινε στους Εβραίους της Ευρώπης, στα 6 εκατομμύρια, στους 50.000 Θεσσαλονικείς και τους 67.000 Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο ίδιος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Έχουν περάσει 80 χρόνια αλλά δυστυχώς ο αντισημιτισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός είναι εκεί. Προσπάθειες γίνονται, αυτό είναι αλήθεια, και από το Υπουργείο Παιδείας. Και το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα παίξει κάποιο ρόλο, βέβαια όταν θα γίνει - ελπίζουμε σε δύο τρία χρόνια - για να θυμίζει όλα αυτά που έγιναν και να διδάσκει στην πραγματικότητα στα νέα παιδιά να μην πέσουν θύματα παρόμοιων ιδεών, οι οποίες μεταλλάσσονται και εκμεταλλεύονται κάθε φορά συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο, οικονομικές κρίσεις και διάφορα άλλα θέματα τα οποία δημιουργούν εύκολο δρόμο για να πείσουν τον κόσμο σε ακραίες φιλοσοφίες και θέσεις».

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάτς τόνισε ότι σήμερα αποδίδεται τιμή στα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, επισήμανε ότι η ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας και υπογράμμισε την ανάγκη να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε μάλιστα και στα χθεσινά γεγονότα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ λέγοντας: «Κατά την διεθνή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Σάββατο το απόγευμα σε μια συναγωγή, επτά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τρομοκράτες. Η ψυχή τους να αναπαυτεί εν ειρήνη».

Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή

Κατά την εκδήλωση μνήμης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ.

Ακολούθησαν οι ψαλμοί του Δαυίδ από την χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Μετά τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας τραγούδησαν και στόλισαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος με λουλούδια. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των κομμάτων, ο πρέσβης του Ισραήλ, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο ραβίνος της Ισραηλιτικής κοινότητας, οι πρόξενοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Αρμενίας, της Τουρκίας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπρόσωπος του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

Τι απομένει από το Άουσβιτς;