Με «καύσιμο» τη μείωση των ανισοτήτων κινείται η κυβέρνηση
Eurokinissi
Eurokinissi

Με «καύσιμο» τη μείωση των ανισοτήτων κινείται η κυβέρνηση

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτέλεσε το νέο άξονα στον κυβερνητικό λόγο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η ανάγκη παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία ή ακόμη και οι μεταφορές, εξήχθη ως το βασικό μήνυμα των πολιτών στις κάλπες του Ιουνίου. Με την ακρίβεια να παγιώνεται τους τελευταίους μήνες στη θέση του σημαντικότερου κοινωνικού προβλήματος, στις προτεραιότητες, που θέτει στον δημόσιο λόγο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται πλέον η μείωση των ανισοτήτων και οι πολιτικές με κοινωνικό αντίκτυπο.

Με αυτόν τον «παρονομαστή», το κοινωνικό πρόσημο των κυβερνητικών πολιτικών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μηνιαία συνάντησή τους.

Βασικό «εργαλείο», που στην κυβέρνηση προτίθενται να αξιοποιήσουν στο έπακρο προς αυτή την κατεύθυνση, είναι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, που διασφαλίζει η χώρα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν για τη στεγαστική πολιτική προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2» -με 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δισ. από τις τράπεζες- για την υγεία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δράσεις όπως τα απογευματινά χειρουργεία -που θα οδηγήσουν στο να μειωθούν στο μισό οι λίστες αναμονής, καθώς περί τους 37.000 ασθενείς θα χειρουργηθούν δωρεάν, με τη χρηματοδότηση να «κλειδώνει» τον Νοέμβριο- ή για την παιδεία, εφαρμογές, όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, του Λυκείου και κυρίως των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση -οι οποίοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές- να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα διδασκαλίας, διαδικτυακά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι στόχος των δράσεων, που προωθούνται, είναι η μείωση των ανισοτήτων, πολιτική επιλογή, που ακολουθεί τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει όσο διαρκούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Το πλέγμα αυτών των δράσεων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, έρχεται να συμπληρώσει την πάγια πολιτική της κυβέρνησης -κεντρικό διακηρυγμένο στόχο της τετραετίας- για την αύξηση των εισοδημάτων και την κατάληξή τους στα 950 ευρώ για τον κατώτατο και στα 1500 ευρώ για τον μέσο μισθό το 2027, όπως και της περαιτέρω μείωσης της ανεργίας, που έχει επανέλθει σε μονοψήφια ποσοστά.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να μεγαλώσει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η «πίτα» που θα μοιράζεται στην κοινωνία και αναγνωρίζουν, ταυτόχρονα, ότι έως σήμερα τα στοιχεία της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πιστοποιούνται από τους οίκους αξιολόγησης, δεν έχουν φθάσει όσο θα έπρεπε, όμως, σε κάθε πολίτη, στα προσωπικά οικονομικά του κάθε νοικοκυριού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευθεί, τότε θα μπορεί να κριθεί ως «επιτυχημένη» από τους πολίτες και να διεκδικήσει την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές του 2027, ακόμη και την αυτοδυναμία, όπως είπε. Ο πήχης για την κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένος, έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και από τους πολίτες, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και ο πήχης τίθεται πλέον σε επίπεδο αποτελεσμάτων και όχι προθέσεων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι μέτρα, που λαμβάνονται σε μια σειρά κρίσιμων τομέων -της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας, της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, του δημογραφικού, των μεταφορών, της δικαιοσύνης, της αλλαγής λειτουργίας του δημόσιου τομέα- χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν και να επιτύχουν τη βασική τους στόχευση, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων και της σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που αποτελεί και το ζητούμενο της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης.