Η επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, μια αναμέτρηση, στην οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδώσει διπλή διάσταση, με ευρωπαϊκή και εθνική σημασία. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο στρατηγικός σχεδιασμός που το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επεξεργάζονται, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τον σχεδιασμό μιας κάλπης εθνικών εκλογών.
Από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, εντός και εκτός Αττικής, επιχειρώντας να βρεθεί όσο το δυνατόν σε περισσότερες περιοχές, να επικοινωνήσει το δίλημμα της αναμέτρησης, το κυβερνητικό έργο, που έχει υλοποιηθεί, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, που προγραμματίζονται. Παράλληλα, οι 12 υπουργοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει υπ’ ευθύνη τους από μία περιφέρεια της χώρας, αναμένεται να εστιάσουν στις περιοχές, που τους έχουν ανατεθεί, είτε με μεμονωμένες περιοδείες, είτε συνοδεία κομματικών στελεχών και βουλευτών. Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς, αρχίζουν οι συναντήσεις πολιτικών και κομματικών στελεχών, που θα ενημερώνονται αναλυτικά για να μετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία.
Πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι αν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι το επιθυμητό, τότε ναι μεν η κυβέρνηση δεν αλλάζει, αλλά σίγουρα θα κληθεί να λειτουργήσει σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Αυτό από μόνο του αποτυπώνει τον βασικό λόγο, που το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να επιτευχθεί ο εκλογικός πήχης, που έχει τεθεί, δηλαδή το ποσοστό του 33,1% των προηγούμενων ευρωεκλογών, το 2019. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ανάλογο και τον Ιούνιο, τότε το πολιτικό κλίμα θα παραμείνει διαχειρίσιμο, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει τα επόμενα τρία χρόνια και ως τις εθνικές κάλπες του 2027, την πορεία, που έχει δρομολογήσει.
Το διακύβευμα της κάλπης, που το Μέγαρο Μαξίμου θέτει, ξεκινά από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ώστε να μην τεθούν εν αμφιβόλω όσα έχουν επιτευχθεί, ζητώντας επιβεβαίωση της στήριξης των πολιτών για τη συνέχιση, όπως επισημαίνουν, των μεταρρυθμίσεων και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Το δίλημμα, που περιγράφεται κατά την κυβέρνηση στο ερώτημα «θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα παραμείνουμε στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων» ενισχύει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η απόπειρα της αντιπολίτευσης να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, στο οποίο τελικά οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν.
Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού η συσπείρωση όλων των δυνάμεων, που στις διπλές εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, έδωσαν την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποχή αυτών των ψηφοφόρων από τις κάλπες, είτε λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, είτε ως στάση διαμαρτυρίας και σε αυτούς τους ψηφοφόρους, εστιάζει η κινητοποίηση το επόμενο διάστημα.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η «γκρίζα ζώνη», που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με ένα ποσοστό περί του 10%, που στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και στο παρελθόν έχουν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτή είναι η βασική «δεξαμενή» στην οποία μπορούν να απευθυνθούν, καθώς πρόκειται για τον μεσαίο χώρο, που λέει «όχι» στην τοξικότητα και ζητά την παραγωγή πολιτικού έργου.
Οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύουν ότι η στρατηγική στόχευση είναι διπλή. Από τη μία πλευρά, η αποδόμηση της αντιπολίτευσης του κέντρου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την άλλη η ευθεία επίθεση στα κόμματα, που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για ακοστολόγητα προγράμματα και υποσχέσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και για πολιτική, που δε συνάδει με τις διαχρονικές θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρώντας να αναδείξει το κενό εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τα δύο κόμματα. Κοιτώντας, ταυτόχρονα, τις διαρροές του δεξιού εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «ψευτοπατριώτες» και για ενίσχυση ακραίων φωνών, που οδηγούν σε νέες περιπέτειες.
Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση κινείται έχοντας κλείσει ένα σημαντικό ανοιχτό «μέτωπο», που προκάλεσε «ρωγμές» στο εκλογικό της ακροατήριο, αυτό της Εκκλησίας. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία επικεντρώνονται και στο θέμα της ακρίβειας, που στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο ζήτημα για τα νοικοκυριά, που γίνεται ακόμη πιο εμφανές αυτές τις ημέρες.