Με τροπολογία σβήνουν πρόστιμα για λαθρεμπόριο – Όλοι δείχνουν Σαββίδη

Με τροπολογία σβήνουν πρόστιμα για λαθρεμπόριο – Όλοι δείχνουν Σαββίδη

Παράθυρο δέκα ημερών για να ακυρώσουν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από το κράτος για λαθρεμπόριο και για άλλες παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα ανοίγει η κυβέρνηση σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες με φωτογραφική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία που προσθέτει νέα εδάφια στον νόμο 4469/2017 αναφέρει ότι «καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από τις ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση διαγραφής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ ενώ προβλέπει ότι η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να ανακαλέσει-ακυρώσει το πρόστιμο επίσης εντός δέκα ημερών. Με λίγα λόγια Το παράθυρο ευκαιρίας θα παραμείνει ανοιχτό μόνο κατά την προεκλογική περίοδο και όσο είναι στα πράγματα η σημερινή κυβέρνηση. 

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνει και υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Στους διαδρόμους της Βουλής είναι έντονη η συζήτηση γύρω από την «ταυτότητα» των επιχειρήσεων που φωτογραφίζει η εν λόγω τροπολογία, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να δείχνουν προς την πλευρά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και την υπόθεση των προστίμων ύψους 38 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το πρόστιμο αυτό είχε ήδη επιβληθεί στην εταιρεία τον Μάρτιο του 2013 όταν η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη σε ποσοστό 82%.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Στέργιο Πιτσιόρλα υπήρξε ανάγκη βελτίωσης παλαιότερης ρύθμισης για περιπτώσεις «που επιβλήθηκαν πρόστιμα για χρήσεις πριν την αποκρατικοποίηση, αλλά δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή  μέχρι την ψήφιση νόμου». Κατά τον ίδιο αφορά περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, όπου «μετά ολοκλήρωση αποκρατικοποίησης και μεταβίβασης μετοχών ανέκυπταν θέματα τελωνειακών παραβάσεων που αφορούσαν χρήσεις πριν την αποκρατικοποίηση»

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει νομική βάση για την διαγραφή του προστίμου της ΣΕΚΑΠ με τροπολογία που είχε ψηφιστεί εκείνη την περίοδο αλλά δεν είχε αναδρομική ισχύ.