Μέχρι αύριο Τρίτη o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η Α. Πελώνη ανέφερε πως ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.
Ανοίγει η πλατφόρμα για εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών
Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτήν την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα Δευτέρα το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό.
Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων.
Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.
«Αναγκαία καθίσταται και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.
Τι είπε για την οικονομία
«Είναι βέβαιο ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Συνέβαλε σε αυτό, το γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση διέθεσε 41 δισ. για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας. Ταυτόχρονα -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα το κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, ενώ η χώρα διαθέτει δυναμικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Θύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist ότι «η κυβέρνηση έλυσε γρίφους του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, ανοίγοντας δρόμους του μέλλοντος».
Στη συνέχεια η Α. Πελώνη αναφέρθηκε στους τέσσερις λόγους που εμπνέουν ισχυρή αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας λέγοντας:
«Οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του Α.Ε.Π. και είναι ως ποσοστό, οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, αμέσως μετά τις ΗΠΑ..
Το Δημόσιο δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας -στοιχείο που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας και την ασκούμενη πολιτική- ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δισ. μέσα στο 2021 και πάνω από 30 δισ. στα επόμενα επτά χρόνια που θα εισφέρουν στο Α.Ε.Π. ακόμη επτά μονάδες.
Είναι ακόμη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν -το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός νόμος, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Και αυτό ήδη αποδεικνύεται από την παρουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco, η Team Viewer και η Pfizer".
Πρόσθεσε δε ότι συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗ», που δίνει, όπως σημείωσε, στις συστημικές τράπεζες τη δυνατότητα να πετύχουν σύντομα (μέσα στον τρέχοντα ή στον επόμενο χρόνο) μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Και αυτό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποτελεί την κύρια «μηχανή» της οικονομίας» είπε.
Για τον αυτοκινητόδρομο Ε65
Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι αύριο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας με την οποία τροποποιούνται διατάξεις της Σύμβασης για κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65). «Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεμπλοκάρει μετά από δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς το έργο για το βόρειο τμήμα του άξονα και να εντάξει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότησή του, ύψους 442 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το βόρειο τμήμα του Ε-65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια» είπε.
«Η κατασκευή του αποτελεί ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στο δρόμο της απολιγνιτοποίησης. Θα εξασφαλίσει γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα ενθαρρύνει την εγκατάσταση νέων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει αποφασιστικά την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνδεσιμότητά της με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα» πρόσθεσε η Α. Πελώνη τονίζοντας ότι «το 2021 είναι το έτος που ξεμπλοκάρουν μεγάλα, αλλά και εμβληματικά έργα που για χρόνια είχαν κολλήσει».