Με σκληρή γραμμή απέναντι στον Αλ. Τσίπρα αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο «καυτό» θέμα των περιστατικών αστυνομικής βίας προσέρχεται στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη επεξεργαστεί σειρά μέτρων που αφορούν στη λειτουργία της ΕΛΑΣ, τα οποία έχουν εν πολλοίς βασιστεί στην επιτροπή Αλιβιζάτου.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το καλοκαίρι θα επιδιωχθεί να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στη δομή και στον τρόπο δράσης της αστυνομίας μέσα από κινήσεις όπως:
- Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της
- Η μεγαλύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας
- Η συστηματική αξιολόγηση της λειτουργίας των δομών της
Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι υπάρχει έλλειμμα σωστής και επαρκούς εκπαίδευσης σε κάποια από τα επιχειρησιακά τμήματα της ΕΛΑΣ και θα πρέπει άμεσα αυτό να βελτιωθεί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα στην καινούργια λογική πάνω στην οποία θα χτιστεί η ΕΛΑΣ, μετά τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις σχεδιάζεται να υπάρξουν αλλαγές τόσο ως προς το πρακτικό όσο και ως προς το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
Ο πρωθυπουργός πάντως δεν θέλει, όπως σημειώνει συνομιλητής του, να εξαντληθεί η συζήτηση στη Βουλή σε κορώνες επικοινωνιακού τύπου και θα επιδιώξει να μπει ένα τέλος στο κλίμα πόλωσης των τελευταίων ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί το πολιτικό παιχνίδι που κάνει ο κ.Τσίπρας προκειμένου, όπως λένε στην κυβέρνηση, να κερδίσει πόντους σε μία περίοδο που το αντιπολιτευτικό του αφήγημα δεν πηγαίνει καλά.
Στο πλαίσιο αυτό συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη αποτυπώνει το κλίμα στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείο, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πλέον πως βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
«Από την Τρίτη παρατηρείται το μότο "η βία γεννά βία". Όχι, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν ισχύει αυτό, η βία δεν γεννά βία, ούτε υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν μπορεί να εξισώνονται τα όργανα του κράτους που είναι επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου με τους μπαχαλάκηδες. Σε μια οργανωμένη δημοκρατική πολιτεία η βία αντιμετωπίζεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες, κοινοβουλευτικός έλεγχος, όργανα δικαιοσύνης που επιλαμβάνονται», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ανάλυση που εκφράζεται τις τελευταίες μέρες στο λεγόμενο πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου έχει δύο παραμέτρους, πάνω στις οποίες επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη :
- Το «η βία γεννά βία» που λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναπαράγεται στα φιλικά τους έντυπα, αποτελούν ουσιαστικά δικαιολόγηση της ακραίας βίας εναντίον αστυνομικών και πολιτική κάλυψη όλων αυτών που εδώ και πολλές μέρες προσπαθούν να προκαλέσουν ένα κλίμα γενικότερων συγκρούσεων και αναταραχής.
- Τα μεμονωμένα φαινόμενα με άσκηση αλόγιστης βίας εναντίον πολιτών είναι καταδικαστέα και όλες αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται πειθαρχικά από εσωτερικό έλεγχο στην αστυνομία, από εισαγγελική έρευνα και από το Συνήγορο του Πολίτη.
Το επίκεντρο μάλιστα του όλου συλλογισμού που αναμένεται να αναπτύξει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής εδράζονται σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα ζητήσει απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα:
Τι εννοούν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε ότι «η βία γεννά βία»; Πιστεύουν ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης ή κάποιος τραμπούκος και η οποιαδήποτε ομάδα ή «συλλογικότητα» νομιμοποιείται να ασκεί βία και να επιτίθεται δολοφονικά σε αστυνομικούς; Μπορεί αυτό να συμβαίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κράτος δικαίου;
Ένα από τα βασικά μηνύματα που θα θελήσει να περάσει ο πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής είναι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν επιθυμεί καταστάσεις που παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν, με τις κρεμάλες στις πλατείες γι' αυτό και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ρίξουν τους τόνους και να επικρατήσει ψυχραιμία.