Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με… αριθμούς αλλά και με επιχειρήματα απάντησε στις δύο βασικές κατηγορίες που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για το «επιτελικό κράτος» ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης.
Απέδειξε αφενός ότι οι μετακλητοί μειώνονται και αφετέρου επισήμανε ότι περίπου ο δήθεν υπερσυγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό αποτελεί ένα μύθο που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι οι μετακλητοί από 770 μειώνονται σε 695, ενώ μόνο αυτοί που υπάγονται στον πρωθυπουργό από 120 που είναι σήμερα, με τη νέα δομή μειώνονται σε 100.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «όπου υπάρχει κοινοβουλευτικό πολίτευμα, υπάρχει ένας βαρύς κεντρικός μηχανισμός παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που είναι εγκατεστημένος στο γραφείο του πρωθυπουργού», απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε, δε, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να βρουν ένα σύστημα στην Ευρώπη, κοινοβουλευτικό, αγγλικού τύπου-αυτό που έχουμε και εμείς- που να μην έχει μια τέτοια δομή. «Εγώ τα γνωρίζω όλα τα προηγμένα συστήματα της ΕΕ. Και είναι λογικό να υπάρχει αυτή η ανάγκη για κεντρική δομή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Είναι αναγκαίο διότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα υπάρχει ένας εξατομικευμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος. Δηλαδή, υπάρχει η ατομική ευθύνη του υπουργού και η ατομική αρμοδιότητα του υπουργού», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «παιδική χαρά» το νέο σύστημα που εισηγείται για τη δομή της κυβέρνησης σε σχέση με αυτό της Γερμανικής Καγκελαρίας. «Οι υπουργοί έχουν πλήρη συνταγματική αρμοδιότητα. Δηλαδή, αποφασιστική αρμοδιότητα επί όλων των ζητημάτων. Το μόνο που πράττει η κεντρική δομή παρακολούθησης, η οποία βρίσκεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης είναι να παρακολουθεί εάν βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για τη διεκπεραίωση των πράξεων που έχουν αναληφθεί και έχουν περάσει μέσα στο πληροφοριακό σύστημα, και σε περίπτωση που υπάρχει μια χρονική υστέρηση ή ένα έλλειμμα συντονισμού, κυρίως λόγω συναρμοδιοτήτων, παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός για άρση. Η ύλη του υπουργού παραμένει απολύτως αυτοτελής και δεν θα μπορούσε να διαφορετικά», προσέθεσε.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε θετικός να αποσύρει κώλυμα της 5ετίας. «Αν θεωρείτε ότι αυτό έχει ζήτημα δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα αυτό να απαλειφθεί. Εφόσον υπάρχει ομοθυμία, έχω κάθε διάθεση να το απαλείψω», σημείωσε. Σε ότι, τέλος, αφορά την μοριοδότηση της συνέντευξης με 50% απάντησε ότι στόχος είναι να αξιολογηθούν τα ηγετικά προσόντα των υποψήφιων υπηρεσιακών γραμματέων.