Το μέλλον της ΕΕ χρειάζεται τολμηρές πολιτικές
Shutterstock
Shutterstock

Το μέλλον της ΕΕ χρειάζεται τολμηρές πολιτικές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως εγχείρημα ειρήνης. Το θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της ένωσης είναι οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων για την εύρεση κοινών λύσεων. Εξού και η αρχή της ομοφωνίας.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Κλονίζεται από μια σειρά ζητήματα όπως ακρίβεια, ενεργειακή και κλιματική κρίση, νέα αγροτική πολιτική, εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, γεωπολιτική αστάθεια και ανακατατάξεις που φέρνει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό, θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, η σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ, άνοδο της Ακροδεξιάς. Προκαλούν μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της Ένωσης. Εκχωρήσαμε την άμυνα μας στο ΝΑΤΟ.

Προσαρμόσαμε τις παραγωγές μας στην κινεζική αγορά, και κάναμε την ενέργεια μονοπώλιο της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αφουγκραστεί τους πολίτες της και να αντιδράσει αποτελεσματικά στις αγωνίες τους.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές καθώς η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει οικονομική και πολιτική ενοποίηση. Παράλληλα εξαιτίας της αναβλητικότητας, εφησυχασμού ή έλλειψη πολιτικού θάρρους δεν υπάρχει κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική στον βαθμό που θα θέλαμε.

Η Ευρώπη λοιπόν χρειάζεται άμεσα αλλαγή στρατηγικής. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, δεν γίνεται να επιλέξουμε την οπισθοδρόμηση και δεν δικαιούμαστε να παίξουμε το μέλλον των νέων και την ασφάλεια όλων μας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και πρόοδο απέναντι στην αβεβαιότητα και την οπισθοδρόμηση».

Η Ελλάδα διεκδικεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ευρώπης. Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση της Γηραιάς ηπείρου και η υιοθέτηση θέσης Επιτρόπου Άμυνας και Ασφάλειας για τα εξωτερικά και διεθνή θέματα είναι δυο εντελώς απαραίτητα βήματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και πρόοδο απέναντι στην οπισθοδρόμηση.

Το οριζόντιο όμως στοίχημα είναι η κοινωνική συνοχή της Ευρώπης με μέτρα όπου θα διατρέχουν όλα τα κράτη - μέλη και δεν θα αυξάνουν τον αριθμό των περιθωριοποιημένων οικονομικά και παραγκωνισμένων από τα κέντρα αποφάσεων, πολιτών που νιώθουν ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης.

Η θετική ψήφος των πολιτών θα δώσει στην παράταξη μας, και την κυβέρνηση της Ν.Δ. το δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε ώστε να επανέλθει η χώρα μας στο δρόμο της σταθερότητας και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων ώστε να κερδίσει το χαμένο χρόνο που την ταλάνισε.

Η αυτοδιοίκηση σε όλη την όλη την Ευρώπη ενισχύεται με στόχο τη συνδιαμόρφωση πολιτικών με τις περιφέρειες και τους δήμους που θα οδηγούν σε αποτελέσματα με προστιθέμενη αξία για τους Ευρωπαίους πολίτες ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών.

Όσοι έχουμε θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε καλά ότι είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη εγγύτητα με τους πολίτες. Κανείς δεν ασχολείται περισσότερο με τα καθημερινά τους προβλήματα και κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών από τους εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Η μακρά μου θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης (2004-2007), Δήμαρχος Σάμου την κρίσιμη περίοδο του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος (2014 - 2019), σε συνδυασμό με την αδιάκοπη ενασχόλησή μου με τα ευρωπαϊκά ζητήματα με έκαναν να αποδεχτώ την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να διεκδικήσω μια θέση στην Ευρωβουλή.

Ως ευρωπαϊστής από τα φοιτητικά μου κιόλας χρόνια είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αυξηθούν και η φωνή των εκπροσώπων της στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει πιο δυνατή.

Γνωρίζω καλά τις ανάγκες και τι προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών και πως αυτές δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχω εργαστεί, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετών στο Ευρωκοινοβούλιο ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αυτό που έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζω καλά τους περίπλοκους μηχανισμούς και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Για μένα οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί είναι ένας οικείος χώρος, όπου με συνεχή επικοινωνία και συνεργασία ανέπτυξα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς τους, καθώς και με τους εταίρους των υπόλοιπων Κρατών-Μελών.

Μπορούμε να επιλέξουμε το μέλλον, να διεκδικήσουμε περισσότερα από όσα ήδη καταφέραμε και να είμαστε συνδιαμορφωτές των κρίσιμων αποφάσεων.

Στη μάχη αυτή είμαι παρών. Και ζητώ τη στήριξή σας, για να εκπροσωπήσω επάξια την πατρίδα μας και την παράταξή μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να εργαστώ με όλες τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία μου να διεκδικήσουμε περισσότερα για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της.

Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 Ευρωβουλευτές. Δεν είναι πολλοί. Ας είναι ικανοί.

Δεν διακινδυνεύουμε τη σταθερότητα και δεν ξαναζούμε την αβεβαιότητα.

Η Ευρώπη αξίζει, η Ελλάδα μπορεί.


* Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ


Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ κατάγεται από τη Σάμο και την Αρκαδία. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Μελετών των Παρισίων.

Είναι μάχιμος δικηγόρος με ειδίκευση στο Κοινοτικό/Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ήταν Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για δέκα χρόνια (1995-2004) και Επιστημονικός Σύμβουλος-Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Επιτροπή Νομικών Θεμάτων & Δικαιωμάτων των Πολιτών, Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (1986-1989).

Υπηρέτησε ως Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2004-2007). Ανέλαβε Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος (2008-2009).

Ήταν Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (2013-2023), ενώ από τον Απρίλιο του 2023 είναι Ειδικός Σύμβουλος της εταιρείας.

Διετέλεσε Δήμαρχος Σάμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της (2014-2019).

Ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (2014-2019) στο οποίο συμμετέχουν 648 αιρετοί εκπρόσωποι 200.000 τοπικών και περιφερειακών αρχών των 47 χωρών - μελών του.

Είναι ο πρώτος Έλληνας εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ) στο Κογκρέσο (2016-2020).

Είναι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών. Είναι ενεργό μέλος του ΔΣ της AEDE (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών) Ελλάδας και συν-διευθυντής στο Κέντρο Στρατηγικών Διπλωματικών Μελετών στην Ελλάδα.

Από τον Φεβρουάριο 2020 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και από το 2022 εκπρόσωπός της στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά θέματα της ένωσης.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο για την «Αρχιτεκτονική» της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό δίκαιο -πλέον πρόσφατο βιβλίο: «Υπάρχει ορίζοντας για την Ευρώπη;» Εκδόσεις Ευρασία/Πληθώρα, Αθήνα, 2019.

Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.