Μέρες λάμψης για τον κ. Τσίπρα, πριν το καυτό Φθινόπωρο

Μέρες λάμψης για τον κ. Τσίπρα, πριν το καυτό Φθινόπωρο

Του Γιάννη Σιδέρη

Με τον Μπαράκ Ομπάμα θα έχει το μεσημέρι συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου!

Η ατζέντα της συζήτησης θα περιστραφεί στη νέα κατάσταση που διαμορφώνει το Brexit, στο προσφυγικό, την πορεία της Ευρώπης, και ίσως την ισλαμική τρομοκρατία.

Να περιληφθεί η Ρωσία στη νέα αρχιτεκτονική Ασφαλείας

Ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας, με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων.

Κατά την ελληνική άποψη η αρχιτεκτονική αυτή, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, και να βασίζεται στην στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ. Όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία. Η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά, συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει και μέρος της λύσης. Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση.

Πέραν του Βορρά, επισήμανε και την αστάθεια και στο Νότο. Η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων.

Έτσι η Ελλάδα, σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, προσπαθεί ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους.

 Οι μέρες της λάμψης

Ο έλληνας πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα «σαφάρι» διεθνών επαφών τον τελευταίο καιρό. Συνάντησε τον ρώσο  πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συνομίλησε με τους ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής. Επισκέφθηκε την Κίνα όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Παράλληλα στη σύνοδο της Βαρσοβίας, πέραν του αμερικανού προέδρου, θα συναντήσει πολλούς ηγέτες του δυτικού κόσμου!

Αν γίνεται η αναφορά είναι επειδή αποτελεί ένα στοιχείο, που ίσως προσμετρήσει στις αποφάσεις του για τις εσωτερικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι παραδεκτό και από τους ίδιους, είναι δεύτερο κόμμα με σταθερά κατιούσα πορεία. Εάν κηρύξει πρόωρες εκλογές θα τις χάσει, και μαζί τους ο πρωθυπουργός θα χάσει τη λάμψη που τον περιβάλλει. Πόσο εύκολο είναι να στερηθεί οικειοθελώς τη χρυσόσκονη της δημοσιότητας, το φως των διεθνών προβολέων, τις επαφές με την αφρόκρεμα των ηγεσιών του πλανήτη, και να επιστρέψει στη μιζέρια της Κουμουνδούρου;

Κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό είναι ένας συμπληρωματικός λόγος, που θα τον αποτρέψει από την κήρυξη πρόωρων εκλογών. Θα θελήσει, λένε, να παραμείνει στην εξουσία ως εκεί που πάει.

Καυτό Φθινόπωρο

Το παρόν είναι λαμπερό για τον πρωθυπουργό αλλά το Φθινόπωρο έρχεται καυτό συνολικά για την κυβέρνηση – οι πολίτες, ούτως ή άλλως, είναι διαχρονικά σε διακεκαυμένη ζώνη.

Μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΔΝΤ που ζητεί ευελιξία στην αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μείωση εμποδίων για τον ανταγωνισμό του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου,  αναμόρφωση του συστήματος αδειοδοτήσεων στους τομείς τροφίμων ποτών, τουρισμού, κλπ.

Όλα αυτά σταδιακά  - και ανεπαίσθητα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - αλλάζουν την οικονομία, εντάσσοντάς την σε αυτό που καταγγέλλουν ως αποτρόπαιο νεοφιλελευθερισμό, και για τον οποίο αρκετοί δεν έχουν καν επεξεργασμένη άποψη.

Παράλληλα εκκρεμεί το μέτρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου, και της εργατικής νομοθεσίας. Εδώ υπάρχει ένα εμβληματικό μέτρο που αποτελεί ταμπού γι' αυτούς, κεντρίζει τις «αριστερές» τους ενοχές, και τους ωθεί - σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους - να προβαίνουν σε ηρωικές διαβεβαιώσεις αντίστασης, πως το μέτρο δεν θα περάσει «ό,τι και να γίνει»: Πρόκειται για τις Ομαδικές Απολύσεις.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι με τις Ομαδικές Απολύσεις θα εισέλθει σε σημείο βρασμού. Γι' αυτό θα αποφύγουν να δοκιμάσουν …την αυτοθυσία των βουλευτών, και δρουν ώστε να μην φτάσουν σε ένα τέτοιο οριακό σημείο.

Υπενθυμίζουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Γιούνκερ τάχτηκε κατά των ομαδικών απολύσεων. Με αυτό ως δεδομένο, έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «πλέγματος αντίστασης», μέσω διεθνών επαφών, ώστε το μέτρο να μην χρειαστεί να νομοθετηθεί.

Εάν κατορθώσουν να μη θεσπιστεί, τα υπόλοιπα θα τα περάσουν αβρόχοις ποσί, και θα οδεύσουν πρόθυμοι για τη δεύτερη αξιολόγηση, να την τελειώσουν τον Οκτώβρη, χωρίς καθυστερήσεις. Μάλλον κατάλαβαν πόσο μας στοίχισαν οι ατελέσφοροι θεατρινισμοί της πρώτης, καθώς και υποτάχτηκαν, και τα χρήματα άργησαν να έρθουν, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου να αυξάνονται και να επιδρούν στην πραγματική οικονομία!