«Μέσα στον Φεβρουάριο συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών μεταναστών»
Νότης Μηταράκης

«Μέσα στον Φεβρουάριο συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών μεταναστών»

Διεύθυνση Επιστροφών, «η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο  Βήμα της Κυριακής 

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες. Επίσης, το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στόχος της ηγεσίας του είναι, επιπλέον, «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Την ίδια ώρα το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Στο Κεράνη το υπουργείο Μετανάστευσης

Το κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, είναι και πάλι από αύριο η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και τέλος με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κίλσεν.