Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το τετ α τετ Ερντογάν Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν η επιβεβαίωση από ελληνικής πλευράς θα γίνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι από τον Γιάννη Οικονόμου.
Μία συνάντηση που παραλίγο να «τιναχθεί στον αέρα» από τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα. Σε μία κίνηση που διόλου δεν αιφνιδίασε την Αθήνα η Τουρκία προσπάθησε να επιβάλλει τους όρους στη διαμόρφωση της ατζέντας των δύο ηγετών, κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έγιναν γνωστά τα όσα είπε ο κ. Τσελίκ, στην Αθήνα επικράτησε εκνευρισμός. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της και δεν ανέφερε κάτι για το ραντεβού.
Παράλληλα άρχισε μία συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να οριστεί ένα πλαίσιο συζήτησης που θα λειτουργήσει ως πεδίο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών και δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστές» και θυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν περιμένει από μια τέτοια συνάντηση «θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».
Στο τετ α τετ θα συζητηθούν ζητήματα τα οποία αφορούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αντιλαμβάνεται τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει». Επίσης, θα τεθούν στο τραπέζι η οικονομία, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η πολιτική προστασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός.