Τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε πέντε νησιά προβλέπει το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Ανάλογες δομές θα λειτουργήσουν και στην ενδοχώρα, με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης ξεχωρίζει η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και οι άμεσες επιστροφές. Ισχυρό συμβολισμό έφερε και το κλείσιμο της Μόριας και αυτό επειδή για χρόνια συμβολίζει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στη χώρα μας οι πρόσφυγες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι έως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα όλα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, ενώ προτεραιότητα έχει η Σάμος, η οποία φιλοξενεί πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Θα υπάρξει μια κλειστή δομή δυνατότητας φιλοξενία 5000 ατόμων για να αντικαταστήσει αυτό το χάος», είπε συγκεκριμένα για τη Σάμο, το κλειστό κέντρο της οποίας αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
Στην παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου κατέστη σαφής η πρωτοκαθεδρία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και ειδικού συντονιστή επί του ζητήματος στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή. Τη μεγαλύτερη προσοχή, όμως, κέρδισαν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο.
Ανάλογες δομές θα λειτουργήσουν και στην ενδοχώρα που σκοπό έχουν την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με το protothema.gr, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις περιφέρειες ώστε άλλες πέντε δομές να γίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι δύο κέντρα θα γίνουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ βολιδοσκοπούνται η Στερεά και η Δυτική Ελλάδα, ενώ στο κάδρο βρίσκονται τόσο η Κρήτη, όσο και η Θεσσαλία.