Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Κατά την ΝΔ η κυβερνητική πολιτική του τελευταίου έτους, που περιγράφεται από την ίδια συνοπτικά ως «περιπλάνηση στην ιδεοληψία και την απραξία», ήταν εκείνη που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Αλλά η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί και μπροστά στις επαπειλούμενες πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις, προσπαθώντας να συμβάλει από την δική του πλευρά στην αποτροπή ενός κινδύνου που στελέχη του δεν κρύβουν ότι τον θεωρούν μεγαλύτερο ίσως και από αυτή ακόμη την έξοδο από την ευρωζώνη: Πίεση αφενός στο εσωτερικό της χώρας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Ε.Ε και αφετέρου πρωτοβουλίες εκτός συνόρων για στήριξη των ελληνικών θέσεων.
Το σκηνικό που δημιουργείται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην Ε.Ε, με την προθεσμία τριών μηνών για τον έλεγχο των συνόρων, προβληματίζει έντονα την ηγεσία του ΝΔ, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα, το οποίο φοβάμαι ότι θα μας απασχολήσει πάρα πολύ έντονα τις επόμενες εβδομάδες», τόνιζε προ ημερών, επισημαίνοντας την ανησυχία του «για τις πληροφορίες, οι οποίες μας έρχονται σχετικά με εξελίξεις, που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν». «Θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Μη δίνουμε λαβή σε κακόβουλους»
Προσπαθώντας να πιέσει την κυβέρνηση στην κατεύθυνση υλοποίησης δεσμεύσεων και αξιοποίηση άμεσα όλων των διαθεσίμων κονδυλίων και προγραμμάτων, η ΝΔ προειδοποιεί πως «εάν δεν τα κάνει αυτά θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας». Τους «κακόβουλους», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα μας είναι να δώσει λαβή σε διάφορους κακόβουλους, με το να μην είναι συνεπής σε αυτά τα οποία είχε πει ότι θα κάνει», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό «είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους, εντός και εκτός συνόρων, με ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και με προτάσεις. Στη σημερινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε αυτό και στη διάθεση της ΝΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες «για να στηρίξουμε την χώρα, όχι την κυβέρνηση», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνάντηση με Γιάννη Μουζάλα
Καθοριστικό για τη διαμόρφωση της στάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι το ραντεβού της προσεχούς Δευτέρας με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που η ίδια έχει αναλάβει», όπως ο ίδιος δήλωσε. Μετά την συνάντηση αναμένεται να καθοριστούν και οι πρωτοβουλίες που προανήγγειλε ότι θα αναλάβει «για να υποστηρίξουμε τη θέση της χώρας μας».
Στη ΝΔ επιδιώκουν στην ουσία να πληροφορηθούν τους λόγους που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τη χώρα μας. Πρόκειται για αντικειμενικές δυσκολίες; Αναλήφθηκαν ενδεχομένως δεσμεύσεις που ήταν πάνω από τις δυνάμεις της κυβέρνησης; Πρόκειται για ανικανότητα; Υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τίθενται στο εσωτερικό της ΝΔ και ευελπιστείται ότι θα απαντηθούν μετά την ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Μουζάλα.
Το ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει κλειστεί για την προσεχή Δευτέρα το πρωί, παρουσία της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και του ειδικού συντονιστή του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τελευταίος έχει φροντίσει να επισημάνει τη σοβαρότητα του ζητήματος σχολιάζοντας: «Εξίσου αν όχι ακόμα πιο σημαντική και από την έξοδο από το ευρώ, η έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν»
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες της ΝΔ δεν μπορεί πάντως παρά να κατευθυνθούν και προς το ΕΛΚ, στους κόλπους του οποίου ακούγεται εδώ και καιρό σκληρή κριτική για τη διαχείριση που έχει γίνει από τη χώρα μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Νωπός είναι άλλωστε και ο αντίκτυπος που υπήρξε ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ στα τέλη Δεκεμβρίου όταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε θέσει ζήτημα προσωρινής εξόδου από τη Σένγκεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υποψήφιος Πρόεδρος τότε της ΝΔ, είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τις δηλώσεις Βέμπερ «απαράδεκτες», επισημαίνοντας ότι «δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ». Μακάρι να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο.
Η ΝΔ είχε γίνει μάρτυρας των σκληρών απόψεων που επικρατούν στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και νωρίτερα. Όταν, υπό την ηγεσία τότε του Β. Μεϊμαράκη, διαφοροποιήθηκε στο συνέδριο του ΕΛΚ στην Μαδρίτη από το ψήφισμα που ασκούσε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. Ως μέλος τότε της ελληνικής αντιπροσωπείας ο νυν εκπρόσωπος τύπου Γ. Κουμουτσάκος σημείωνε ότι «την αντιπολίτευση που κάνουμε στο εσωτερικό δεν θα τη μεταφέρουμε στο εξωτερικό»
«Να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της»
Από τους βασικούς στόχους των πρωτοβουλιών της ΝΔ θα είναι πάντως να πιέσει και εκείνη ώστε «να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης». «Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή», λένε χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επιμένουν και από τη δική τους πλευρά στην ανάγκη αναγνώρισης από όλους πως η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρώπης.
«Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Και, πρωτίστως, να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της», τόνιζε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Αναφερόμενος από την πλευρά του στο ζήτημα αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ¨πρώτα δείγματα γραφής που δεν είναι ενθαρρυντικά εκ μέρους της Τουρκίας», από την οποία αναμένουμε, όπως είχε πει, «να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη».
Πρωτοβουλίες Κυρ. Μητσοτάκη
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Γ. Μουζάλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου τη Μυτιλήνη προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Στις 15 Φεβρουαρίου, το πρωί, έχει καλέσει σε πρόγευμα εργασίας τους 28 πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα στους οποίους θα επισημάνει τις διαστάσεις που έχει αυτό το πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα πραγματοποιήσει επαφές για το ζήτημα αυτό με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος, ο επικεφαλης του ΕΛΚ Joseph Daul και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber.