Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, μια και τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονταν πάνω στην υπόθεση της Novartis και στην πολιτική αντιπαράθεση που αυτή έχει προκαλέσει. Το ζήτημα του πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραπόφσκι Μητσοτάκη και η “σκόνη” την οποία σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιαυτό, αποτέλεσε σημαία του μέχρι πρότινος κυβερνητικού κόμματος μερικούς μήνες πριν από τις κάλπες του Ιουλίου.
Ποιός δεν θυμάται άλλωστε τις δηλώσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με διάφορα δημοσιεύματα στον φιλικό προς το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες τις μέρες που η τότε κυβέρνηση “έβαζε μπροστά” την συγκεκριμένη υπόθεση με προφανή στόχο τις πολιτικές εντυπώσεις. Τελικά μόλις πριν από μερικές μέρες, σχεδόν πέντε μήνες μετά, το θέμα μπήκε οριστικά στο αρχείο και μάλιστα χωρίς καμία επιφύλαξη των μελών της αρμόδιας επιτροπής.
Ενδιαφέρον έχει η λεπτομέρεια, σύμφωνα με την οποία η επιτροπή αποτελείται από Αρεοπαγίτη μέχρι και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μόλις 3 από τα 11 μέλη της να είναι πολιτικά πρόσωπα.
Η απόφαση να τεθεί στο αρχείο ήταν 10-1 και μόνη εξαίρεση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που κι αυτός εκείνο που ζήτησε ήταν “περαιτέρω διερεύνηση”. Με άλλα λόγια δηλαδή κανένα από τα μέλη δεν έθεσε επί της ουσίας θέμα.
Το στοιχείο πάντως που αποκαλύπτει τους προφανείς κομματικούς στόχους που φαίνεται πως είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο, δύο μήνες πριν από τις κάλπες καθώς οι εξηγήσεις που είχε παράσχει για τα περιουσιακά της στοιχεία η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν κριθεί επαρκείς και οι κινήσεις της σύννομες. Η εισηγήτρια Άννα Ζαϊρη μάλιστα, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, είχε εισηγηθεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Τί όμως είχε προκύψει και δεν έγινε πράξη η εντολή της κυρίας Ζαϊρη;
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η κυρία Παπασπύρου δεν άκουσε τα όσα εισηγήθηκε η επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα και ζήτησε χρόνο, για περαιτέρω ενημέρωση. Μάλιστα η συγκεκριμένη «επιλογή» της κα Παπασπύρου είχε προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της με τα άλλα μέλη της Επιτροπής, που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν φιλικά προς εκείνη, όπως επιμένουν ορισμένες πληροφορίες. Ετσι λοιπόν, παρότι η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει τον Μάιο, με διάφορα προσχήματα κρατούνταν ανοιχτή για προφανείς πολιτικούς λόγους, μια και οι εκλογές ήταν μπροστά.
Τελικά πριν από μερικές μέρες η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες.