Την έντονη αντίδραση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου προκάλεσαν οι κατηγορίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ότι μειώνονται οι κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες. «Άλλο ψέμα δεν γίνεται κ. Φωτίου!» απάντησε η υφυπουργός.
«Όλοι μαζί είμαστε εδώ πέρα για τις κοινωνικές υποθέσεις και στο να προασπίζουμε την παιδική προστασία». Εσείς της είπε «επί πέντε χρόνια δεν εντάξατε τις γυναίκες που δουλεύουν στο Δημόσιο να έχουν κουπόνια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Δεν αυξήσατε τα κουπόνια. Μου λέτε για την αναπηρία, όταν στο υπουργείο έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να κάνουμε και ενεργητικές πολιτικές βάζοντας τον προσωπικό βοηθό» ανέφερε η υφυπουργός.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «τα ΚΔΑΠ- ΑμεΑ πήραν 25% παραπάνω κουπόνια. Βγάλαμε ρυθμιστικό πλαίσιο. Βάλαμε την προσβασιμότητα και στα ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης, για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως αναπηρίας, να πηγαίνουν σε αυτά. Βγάλαμε και ένα επίσης εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ΚΔΑΠ των ατόμων με αναπηρία. Και ναι, μας νοιάζει και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει και ο Έλληνας κι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος. Γι' αυτό βγάλαμε επιτόπου, να μπορεί να γίνεται έλεγχος και να υπάρχει παρουσιολόγιο ηλεκτρονικό και επί τόπου. Και στην ΚΥΑ, επίσης αλλάξαμε τα ηλικιακά όρια έτσι ώστε, οποιοσδήποτε έχει παιδί με αναπηρία, να μπορεί να το στέλνει σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ».
Παράλληλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού σημείωσε ότι «η Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών έχει βγει ημέρες τώρα. Σήμερα βγήκε και η πρόσκληση όπου για πρώτη φορά καλεί τους δικαιούχους του Προγράμματος 'Εναρμόνιση' και τους δικαιούχους του νέου 'Παράλληλου Προγράμματος' να κάνουν τις αιτήσεις τους».
Η υφυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση από πέρυσι με το νέο Παράλληλο Πρόγραμμα, «διόρθωσε μια πάρα πολύ μεγάλη αδικία, καθώς ενέταξε σ' αυτό και τις γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε και αυτές να μπορούν να λάβουν κουπόνια για τα παιδιά τους για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Επίσης «όπως και πέρυσι έτσι και φέτος», υπογράμμισε η υφυπουργός «αυξήθηκαν οριζόντια τα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, μια οικογένεια η οποία έχει δύο παιδιά, από τις 27.000 ευρώ που ήταν το όριο του μεικτού οικογενειακού εισοδήματος το πήγαμε στις 33.000 ευρώ, εισόδημα που είναι αυξανόμενο, συν 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί πέρα του δευτέρου».
Αυτό είπε η υφυπουργός, σημαίνει 15.000 περισσότερες ωφελούμενες οικογένειες. Επίσης, σημείωσε ότι από εφέτος οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς κατάθεση δικαιολογητικών, καθώς το σύστημα αυτομάτως μπορεί και αντλεί τα στοιχεία των αιτούντων.