Ό,τι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλάζει. Σε αυτό το «μότο», που έχει καταδείξει, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως πυξίδα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησής του, επανήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς. Ακριβώς, όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο του 2021, όταν προχωρούσε τότε στον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «φωτογραφίζοντας» αστοχίες, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτές τις αλλαγές, καταλύτης υπήρξε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφές, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι τα θέματα της καθημερινότητας, στην κορυφή των οποίων εντάσσεται η ασφάλεια των πολιτών, αποτελούν αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο Πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου», επισημαίνοντας ότι «και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».
Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν τυχαία. Ως υπουργός δημόσιας τάξης έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα. Σήμερα, επιστρέφει στην Κατεχάκη για 5η φορά, έχοντας στο βιογραφικό του πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Στη θέση αυτή βρέθηκε για πρώτη φορά το 1999, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, το 2009 στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2012 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και το 2019 στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχει και η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του Υπουργού Υγείας, τομέα τον οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πεδίο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως στόχο τόσο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν για την επιστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας ότι πρόκειται για υπουργό με μεταρρυθμιστική εμπειρία, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Για πρώτη φορά του είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς το 2013.
Οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα είχαν δύο ακόμη χαρακτηριστικά. Την τοποθέτηση μιας ακόμη γυναίκας σε θέση Υπουργού -της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία επιστρέφει στο Υπουργείο Εργασίας, όπου είχε βρεθεί σε θέση υφυπουργού στην προηγούμενη κυβέρνηση- και τη «ψήφο εμπιστοσύνης» στα νέα στελέχη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναλαμβάνει πλέον και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και την είσοδο δύο νέων στελεχών στο Υπουργικό Συμβούλιο, του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο στη θέση υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και της βουλευτή Επικρατείας, Ιωάννας Λυτρίβη, στη θέση υφυπουργού παιδείας, στέλεχος, που όπως επεσήμαναν κυβερνητικά στελέχη, διαθέτει πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποτέλεσαν έκπληξη, ούτε και ο χρόνος, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις ήδη άλλες τρεις περιπτώσεις μέσα στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε απομακρυνθεί από τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας, με αφορμή δηλώσεις του στον απόηχο της δολοφονίας του Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος σπρώχτηκε στη θάλασσα από το προσωπικό του πλοίου Blue Horizon, ενώ σε αυτούς τους λίγους μήνες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει αναδειχθεί σε «μοιραίο» χαρτοφυλάκιο και η θέση του υπουργού σε ηλεκτρική καρέκλα.
Αρχικά ήταν ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέλαβε μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου να φέρει εις πέρας τα θέματα της δημόσιας τάξης. Οδηγήθηκε σε παραίτηση, όταν εν μέσω πυρκαγιών, διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές. Οι εξηγήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς και τη θέση του υπουργού ανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου. Από τότε, μεσολάβησε σειρά γεγονότων, που αποδείκνυαν ότι σε ένα κρίσιμο υπουργείο, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη, απαιτούνταν αλλαγές.
Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γιάννη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με Κροάτες χούλιγκανς, οι οποίοι, όπως απεδείχθη έφτασαν ανενόχλητοι στην Αττική, διασχίζοντας τη χώρα οδικώς, παρά τις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητά τους, ήταν το περιστατικό, που προκάλεσε την πρώτη σοβαρή ρωγμή.
Ο θάνατος του αστυνομικού μετά από επίθεση χούλιγκανς έξω από γήπεδο του Ρέντη, ήρθε λίγους μήνες μετά να αναδείξει την ένταση της οπαδικής βίας και να οδηγήσει σε λήψη μέτρων από την κυβέρνηση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο ενδιάμεσο, μία σειρά περιστατικών, από επιθέσεις νεαρών εναντίον συνομηλίκων τους, έως τις δηλώσεις για το περιβόητο πλέον περιστατικό κακοποίησης του χάσκι στην Αράχωβα, επέτειναν μια εικόνα στον τομέα της ασφάλειας, που απείχε κατά πολύ από τις επιταγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν προαποφασισμένες. Αποτέλεσαν, όμως, θρυαλλίδα εξελίξεων για τις αλλαγές στα άλλα υπουργεία. Με τις αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας να έχουν ήδη ξεκινήσει -αύξηση των συντάξεων, καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλαγή εργασιακού νόμου, σχέδιο ψηφιοποίησης του συστήματος έκδοσης συντάξεων- η ολοκλήρωση των δράσεων αυτών περνά πλέον στα χέρια της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Στα χέρια της περνά και ο καυτός φάκελος των διακρατικών συμφωνιών για την είσοδο στη χώρα εργαζομένων από άλλες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τεράστια κενά στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και κυρίως, του αγροτικού τομέα.
Αν αυτές ήταν οι «στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, απομένει να φανεί όχι το «αν» αλλά το «πότε» θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός, την ώρα, που η κυβέρνηση έχει μπροστά της το ορόσημο των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο, για το οποίο ήδη θέτει ως διακύβευμα την επιβεβαίωση από τους πολίτες της πολιτικής σταθερότητας.