Σαφή μηνύματα στήριξης της Αμερικής προς την Ελλάδα, ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Ρωσία και τον πόλεμο που κάνει εναντίον της Ουκρανίας, δεσμεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση της χώρας μας από την Ουάσινγκτον αλλά και έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, περιείχε η δεύτερα ημέρα της επίσκεψης του Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μία μέρα που χαρακτηρίστηκε από την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Από τη διήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο κέντρο της αμερικανικής διακυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που ήθελε τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να μην κάνει κεντρικό άξονα του ταξιδιού στις ΗΠΑ την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να παίξει το ρόλο του «θιγμένου» που απλώς πήγαινε να διαμαρτυρηθεί στην υπερδύναμη για τον «περίεργο γείτονα». Αντιθέτως πήγαινε στην Αμερική για να παίξει το «χαρτί» του ηγέτη μιας σύγχρονης δύναμης σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που έγινε...
Όπως φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο όσο και από τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, απέφυγε να κάνει τον κ. Ερντογάν βασικό πυλώνα της παρουσίας του αλλά περιορίστηκε σε έμμεσες αναφορές, δείγμα της θέλησης που υπάρχει στην ελληνική αντιπροσωπεία να μην «ετεροπροσδιορίσει» την επί αμερικανικού εδάφους παρουσία της. Χαρακτηριστικό δείγμα της συγκεκριμένης ελληνικής τακτικής είναι το γεγονός ότι σε καμία από τις δύο παραπάνω εμφανίσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε τη λέξη Τουρκία.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη ασφαλώς και έχει δύο «χειροπιαστά» αποτελέσματα που σε βάθος χρόνου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη σχέση μας με την Τουρκία και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.
Αρχικά, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού εκκίνησε η διαδικασία απόκτησης μιας μοίρας F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα τα μαχητικά 5ης γενιάς να προστεθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο πριν από το τέλος της δεκαετίας και αποκάλυψε ότι η Lockheed Martin διατύπωσε επισήμως την Παρασκευή το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Μία κίνηση που εξασφαλίζει την ελληνική υπεροπλία στο Αιγαίο.
Η συνέχεια αφορά στις συζητήσεις Μπάιντεν - Μητσοτάκη που αφορούν στην τουρκική προκλητικότητα, και που σε βάθος χρόνου μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο πάνω ακόμα κι από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έδειξε στον κ. Μπάιντεν το χάρτη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας των Τούρκων. Στόχος, όπως τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν να αναζητήσει «παρηγοριά» στις ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά να καταδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.