Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρονται σε μεγάλη ήττα της κυβέρνησης που της επέφερε η μετακίνηση των ψηφοφόρων της προς τον χώρο που βρίσκεται δεξιότερα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο αφήγημα, η «μαζική μετακίνηση» αυτών των ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Ν.Δ. οφείλεται στην λανθασμένη στροφή της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο, στην απομάκρυνση του από τις παραδοσιακές αξίες του συντηρητικού χώρου και στην υιοθέτηση της λεγόμενης «fileleft» ατζέντας.
Παράλληλα δεν είναι λίγοι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι απομακρύνεται από το παραδοσιακό συντηρητικό τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», τη στιγμή που το ίδιο ακριβώς τρίπτυχο προσπαθεί να το αγκαλιάσει με τον δικό του εναλλακτικό life style τρόπο του, ακόμα και ο νέος αρχηγός του Σύριζα.
Επειδή όμως οι λέξεις και οι αναλύσεις δεν έχουν την παραμικρή αξία, εάν δεν στηρίζονται πάνω σε δεδομένα και αν δεν συνοδεύονται από αριθμούς, καλό είναι να δούμε τι ακριβώς δείχνουν τα αποτελέσματα.
Κατ’ αρχάς να δούμε αν πράγματι υπάρχει επέλαση της Ακροδεξιάς στη χώρα μας. Τα κόμματα που συνθέτουν αυτό το φάσμα δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ανήκουν είτε στην Ακροδεξιά είτε στη Σκληρή Δεξιά. Ούτε διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα και την ίδια φιλοσοφία με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως είναι αυτά της Λεπέν στη Γαλλία, της Μελόνι στην Ιταλία ή το AfD στη Γερμανία. Θα ήταν αστείο να θεωρήσουμε ότι το κόμμα των επιστολών του Ιησού, του τελεπόν, των κηραλοιφών και του αντικαραφλέξ, ή το κόμμα των παραθρησκευτικών οργανώσεων και των μοναστηριών, συγκροτούν ένα ισχυρό ακροδεξιό μέτωπο με θέσεις και προοπτικές.
Παρ’ όλο που η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκρίνουμε ευρωεκλογές και με ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές με εθνικές εκλογές, αφού αναφέρεται σε πορτοκάλια και σε μήλα, δεν θα αποφύγουμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με τα αντίστοιχα των εθνικών εκλογικών διαδικασιών του 2023.
Γυρνάμε λοιπόν ένα χρόνο πίσω, στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Τα κόμματα του πολιτικού φάσματος που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Φωνή Λογικής καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα, είχαν συγκεντρώσει περίπου 720.000 ψήφους.
Στις ευρωεκλογές της 10ης Ιουνίου 2024, το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Φωνή Λογικής, οι Πατριώτες και άλλα μικρότερα κόμματα του ιδίου φάσματος, ήταν περίπου 740.000.
Αποτελεί άραγε καλπασμό η αύξηση των 20.000 ψήφων; Μήπως πρέπει να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 2012 όταν η πολιτική ένταση είχε «κτυπήσει κόκκινο» ο χώρος δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, που εκφραζόταν από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες είχε συγκεντρώσει περίπου 888.000 ψήφους;
Δηλαδή η «λανθασμένη» στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο, η «απομάκρυνση» του από τις παραδοσιακές αξίες του συντηρητικού χώρου και η υιοθέτηση της λεγόμενης «fileleft» ατζέντας που εκφράστηκε κυρίως μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα ομόφυλα ζευγάρια, οδήγησε 20.000 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στην «Ακροδεξιά»;
Έκανε όλα αυτά τα «τεράστια» λάθη η κυβέρνηση και η Ακροδεξιά βρίσκεται χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν το 2012, με τις αγανακτισμένες ορδές στους δρόμους και τα «ξεπουλήματα» των μνημονιακών;
Οι αριθμοί που παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, σχετικά με τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δίνουν μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα exit polls των εθνικών εκλογών του 2023 και των ευρωεκλογών του 2024 που εμφανίζουν διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προέρχονται κυρίως από τους Κεντροδεξιούς και Κεντρώους ψηφοφόρους της κατά 14,7% και 13,9% αντίστοιχα. Και δευτερευόντως, από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως Δεξιούς που είναι στο 11,7%.
Με δυο λόγια, οι απόλυτοι αριθμοί των εκλογικών αναμετρήσεων δείχνουν αφ’ ενός ότι δεν υπάρχει καλπασμός της Ακροδεξιάς και αφ’ ετέρου ότι οι «απώλειες» του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά της είναι μικρές. Διότι εάν από τους 990.000 ψήφους που έχασε η ΝΔ από τις εθνικές εκλογές του 2023 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, μόλις οι 20.000 πήγαν στην «Ακροδεξιά», τότε τα επιχειρήματα περί επικίνδυνης στροφής της κυβέρνησης προφανώς και δεν ευσταθούν.