Τόσο το 2016 όσο και το 2017 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε χρήση της απαγόρευσης συναθροίσεων και μάλιστα η μια ήταν το τριήμερο πριν την 17η Νοεμβρίου στο πλαίσιο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Τότε υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Σήμερα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας αποτελεί «εκτροπή» αφού «το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει πως λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την μία πλευρά δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ των μέτρων για την προστασία και δεν θα συμμετάσχουν σε πορείες διαμαρτυρίες, ενώ από την άλλη καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την απόφασή της να λάβει μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συναθροίσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Κίνδυνος ορατός αν ληφθεί υπόψη η στάση του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 αλλά και οι μέσω διαδικτύου προσκλήσεις από στελέχη που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ακόμη και από συνδικαλιστές γιατρούς όπως συνέβη στην Καρδίτσα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό και το επιχείρημα πως πρώτη φορά στην μεταπολίτευση γίνεται καθολική απαγόρευση πέφτει στο κενό αφού καθίσταται απαραίτητη τουλάχιστον για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Η ανάγκη να αποφευχθούν συναθροίσεις εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας και των δεκάδων νεκρών που μετρώνται καθημερινά δείχνει να μην εντάσσεται στο σκεπτικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον κίνδυνο να χαρακτηριστεί συστημικός την ώρα που έχει κηρύξει ανένδοτο στην κυβέρνηση εμφανίζει μια επαμφοτερίζουσα στάση, κλείνοντας το μάτι σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να εμφανιστούν ως οι νέοι «αντιστασιακοί» κόντρα στην «αυταρχική κυβέρνηση».
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ενδεικτική΄ πως και οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Νίκου Φίλη που έκαναν λόγο για εκτροπή, πραξικόπημα αλλά και για εφαρμογή νόμου της χούντας.
Παραγνωρίζοντας πως επί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπήρξαν απαγορεύσεις συνάθροισης και πορειών με επίκληση της δημόσιας ασφάλειας, όπως αυτές για την αποφυγή να μετατραπούν σε πεδίο μάχη συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις ή αυτή για την επίσκεψη Ομπάμα τον Νοέμβριο του 2017. Απαγορεύσεις με την επίκληση του νόμου που χαρακτηρίζεται χουντικός και για περιπτώσεις που δεν αφορούσαν την δημόσια Υγεία και την προστασία του συνόλου των πολιτών της χώρας.
Το κοινό ανακοινωθέν που φαίρονται να υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και στηρίζεται στην ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων θέτει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνουν τη σχετική σημαία αδιαφορώντας αν οι αντιδράσεις του ρίχνουν νερό στο μύλο των ψεκασμένων εξεγείροντας και το πάθος που επιδεικνύει το ΚΚΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πορεία μνήμης του Πολυτεχνείου.
Και αυτό παρά τις αναφορές ακόμη και προσώπων που μετείχαν στην εξέγερση του 1973 μέλη της τότε συντονιστικής επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες το κομμουνιστικό κόμμα όχι μόνο είχε αντιδράσει στην κατάληψη του Πολυτεχνείου και είχε ζητήσει την απόσυρση μελών και στελεχών του αλλά την είχε καταγγείλει και ως προβοκατόρικη.
Την απάντηση στα περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων για τέσσερις μόνο ημέρες έδωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος με δηλώσεις του στο site της Καθημερινής σημειώνοντας πως δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που να την χαρακτηρίζει με τον τρόπο αυτό.
Εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός πως δικαστικοί, εισαγγελείς αλλά και δικηγόροι έσπευσαν να μιλήσουν για αντισυνταγματικότητα ανέφερε τα εξής:
«1. Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
2. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
3. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα καταστεί εφικτή η δημιουργία του «αντιδεξιού μετώπου» που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα.
Με στόχο αφενός να φανεί ότι ο ίδιος κινείται θεσμικά αφετέρου ότι δεν αντιδράς στην υλοποίηση της πορείας καπελώνοντας ουσιαστικά και το ΚΚΕ που αναλαμβάνει και την ευθύνη της ευθείας άρνησης όπως την έχει αποτυπώσει και επισήμως.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο καθίσταται για μια ακόμη φορά αιτία πόλωσης και διχασμού, παραγνωρίζοντας από τη μία πλευρά πως η εξέγερση είχε ακριβώς τον αντίθετο στόχο κόντρα σε ένα καθεστώς που για επτά χρόνια είχε βάλει τη χώρα στον γύψο, και από την άλλη ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούν την υγεία των πολίτων.
Και αυτών που θα λάβουν μέρος αλλά και όσων ενδεχομένως έρθουν στη συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Οι 71 νεκροί χθες πάντως δεν επιτρέπουν παιχνίδια ιδεολογικά και κυρίως μικροκομματικά.
Το κείμενο που φέρονται να συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».