Των Θανάση Μαυρίδη και Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, με τον Πάνο Καμμένο να επιμένει στις απόψεις του, τη Φώφη Γεννηματά να ετοιμάζεται να προσφέρει κοινοβουλευτική στήριξη σε περίπτωση «ατυχήματος» και το πολιτικό σκηνικό να θυμίζει μπαρουταποθήκη όπου γίνεται παιδικό πάρτι. Η σύσκεψη με Παππά και Κουίκ, η επείγουσα κλήση στους επιτελείς και οι αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Αν κάποιος έδειξε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, ήταν η Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης δείχνει να είναι έτοιμο να πάρει τη θέση των ΑΝΕΛ του Πάνου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν τα κουκιά! Η Φώφη δεν έχει μαζί της όλο το κόμμα. Μπορεί Φώφη και Αλέξης να βρίσκονται στην ίδια πολιτική οικογένεια σε περιβάλλον Ευρώπης, αλλά οι σύντροφοι της Φώφης δεν είναι όλοι σύμφωνοι στην προοπτική να γίνουν συνοδοιπόροι με τη σημερινή παρέα του Μαξίμου. Το Ποτάμι είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή σε όλη αυτήν την ιστορία, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να περιμένει τις εξελίξεις και σίγουρα να μην αποδέχεται ρόλο κομπάρσου…
Το μεγάλο παζάρι ή διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο του κ. Καμμένου;
Μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα και τις στιγμές που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν σχετικά με το αν προτίθεται ή όχι να παραιτηθεί τελικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τελικά η επιχείρηση «εξημέρωσης» από τον Νίκο Παππά και τον Τέρενς Κουίκ, που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του μετά τις 22.30 το βράδυ, απέδωσαν.
Πληροφορίες, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, στην οποία ο πρωθυπουργός του ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι.
Αυτό όμως που είναι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι από το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε ένα μεγάλο παζάρι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα και Καμμένου. Ενώ το Μαξίμου μετά τη «συγνώμη» του κ. Μουζάλα και τη δήλωση περί γκάφας θεώρησε ότι με το να μεταθέσει την όλη συζήτηση για μετά τη διάσκεψη κορυφής θα εκτόνωνε την κατάσταση, οπότε θα ξεθύμανε και ο… θυμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος, όμως, απαίτησε από τον πρωθυπουργό και να αποδοκιμασθεί ο κ. Μουζάλας και να ανακοινωθεί άμεσα η αντικατάσταση του, γεγονός που εξώθησε τον Τσίπρα να μην δεχθεί να συζητήσει οτιδήποτε πριν την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκείνη την ώρα άρχισαν από τον κ. Καμμένο και το περιβάλλον του οι σταδιακές διαρροές με «τιτιβίσματα» τόσο για την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού του στις ΗΠΑ όσο και για το ότι ζήτησε από τους συνεργάτες του να «μαζέψουν» τα προσωπικά του πράγματα στο υπουργείο, ενώ αργά το βράδυ διέρρευσε επίσης από το περιβάλλον του υπουργού ότι κάλεσε τον Α/ΓΕΣ και τον Α/ΓΕΕΘΑ που επισκέπτονται τη Γερμανία και Αίγυπτο να επιστρέψουν σήμερα Πέμπτη. Σε άλλο «τιτίβισμα» έθεσε μάλιστα τελεσιγραφικά ως χρονικό όριο αντικατάστασης του κ. Μουζάλα την 09.00 της Πέμπτης.
Εφόσον όλα τα παραπάνω είναι ακριβή και όχι κάποιες από τις γνωστές παρορμήσεις του κ. Καμμένου, φαίνεται ότι η απόφαση του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση έχει ληφθεί μιας και δεν τελεσφόρησε το παζάρι του ή… ή ο ίδιος να εξώθησε τον Τσίπρα να στυλώσει τα πόδια του προκειμένου να βρει διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμμένος καλείται, εκτός των άλλων, να αποδείξει στους ψηφοφόρους του εάν ο επικαλούμενος πατριωτισμός του είναι πραγματικός και όχι στα χαρτιά και δεν κάνει πίσω σε ένα πρόβλημα για το οποίο υπάρχει σημαντικό σκοτάδι πάνω στην αριστερά από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Άλλωστε τα πρωτοπαλίκαρα του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να καλύψουν τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και να επικρίνουν την «εθνοκαπηλεία».
Σε λίγες ώρες θα έχει φανεί πού ακριβώς καταλήγει όλη αυτή η ιστορία και ειλικρινά δεν ξέρουμε και ποιες θα είναι οι πολιτικές καραμπόλες.