Σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την συνομιλία τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Kύριε Πρόεδρε, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σας υποδέχομαι στην Αθήνα με την διπλή ιδιότητά σας: Πριν απ'όλα την ιδιότητα του μεγάλου Ευρωπαίου πολιτικού και, δεύτερον, την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σας υποδέχομαι ως μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό γιατί αποδείξατε, πριν γίνετε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθ'όλη την διάρκεια της θητείας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι στοιχείο της πολιτικής σας υπήρξε το βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής: ο Άνθρωπος, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίσατε να υπερασπίζεσθε, απ'αυτόν τον κορυφαίο θεσμό, τις ίδιες αξίες. Και σ'αυτό πρέπει να προστεθεί η τεράστια προσπάθεια που κάνετε για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη. Και το οποίο πρέπει, πραγματικά, να καλυφθεί. Ο κυριότερος θεσμός, μέσω το οποίου μπορεί να καλυφθεί, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επέκταση των αρμοδιοτήτων του και, ιδίως, ο ελεγκτικός του ρόλος.
Υπ'αυτήν την διπλή ιδιότητα, σας ευχαριστούμε που είσαστε εδώ και σας ζητούμε να βοηθήσετε την Χώρα μας. Πριν απ'όλα να την βοηθήσετε στην παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ξέρω ότι κάνατε πολλά, σε κρίσιμες στιγμές, για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα των εκλογών: Είναι η πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού και των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας να μείνουμε στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί. Πρέπει, όμως, να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα περνάει μια οικονομική κρίση, που είναι και κοινωνική κρίση, η οποία έχει αγγίξει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παράκλησή μας είναι στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, όπου υπάρχουν λάθη τα οποία δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, αυτά τα λάθη να διορθωθούν, προκειμένου κυρίως να στηριχθεί στην Ελλάδα ο Άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος, το οποίο τόσο πολύ εσείς υποστηρίζετε.
Η δεύτερη στήριξη της Ελλάδας, αυτήν την στιγμή, αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ξέρω την ευαισθησία σας. Θα είμαι και εγώ στην Μυτιλήνη την Κυριακή. Θέλω να σας τονίσω ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης από την ανατολή. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως απ'αυτά. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση τoυ Frontex, ο οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη.
Κυρίως όμως, κύριε Πρόεδρε, πρέπει μαζί να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο σ'αυτήν την προσφυγική κρίση. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την κρίση, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Είναι ανάγκη να πάψει αυτό το φαινόμενο: Η Μεσόγειος, το Αιγαίο, οι θάλασσες του φωτός και της ειρήνης δεν μπορεί, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, να είναι θυσιαστήριο της αξίας του Ανθρώπου, νεκροταφείο αθώων ψυχών. Καμία συνείδηση ευρωπαϊκή, καμία συνείδηση δημοκρατική δεν μπορεί να ανεχθεί αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια. Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Είναι λάθος αυτό που ορισμένοι πιστεύουν, ότι κάνει εκπτώσεις στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου.
Θέλω δε να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε να διαδραματίσετε και έναν άλλον ρόλο, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κύριε Πρόεδρε, ο πόλεμος στη Συρία πρέπει να σταματήσει. Χωρίς το τέλος του πολέμου, αυτός ο εφιάλτης που βαραίνει την ανθρωπότητα στην κυριολεξία, και όχι μόνον την περιοχή μας, δεν πρόκειται να σταματήσει. Και θεωρώ, ότι μόνον η Ευρώπη είναι εκείνη – δεν υποτιμώ τις άλλες δυνάμεις του κόσμου – μόνον η Ευρώπη έχει το κύρος, με βάση τις αρχές και τις αξίες της, να πρωταγωνιστήσει για να μπει τέλος σ'αυτόν τον πόλεμο. Με την μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το μεγάλο δικό σας κύρος ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ανάγκη να πρωταγωνιστήσετε ώστε να τεθεί τέλος, το συντομότερο δυνατόν, σ'αυτόν τον πόλεμο.
Ειλικρινά σας ευχαριστώ και θέλω να θυμίσω προς όλους ότι τις κρίσιμες στιγμές που η Ελλάδα έδινε μάχη για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, παίξατε έναν σημαντικό ρόλο τον οποίον και σας αναγνωρίζουμε και προσβλέπουμε στην συνέχισή του.
Μ.SCHULZ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την θερμή σας υποδοχή και για τα πολύ καλά και ευγενικά σας λόγια. Και σας ευχαριστώ, επίσης, πάρα πολύ που με υποδεχτήκατε στην είσοδο στα γαλλικά. Ξέρετε, τα γαλλικά δεν συνηθίζονται πια στην Ευρώπη, γι' αυτό κι εγώ χάρηκα πολύ. Ήδη στην πρώτη μας συνάντηση, κύριε Πρόεδρε, σας είχα πει ότι μοιραζόμαστε το ίδιο γλωσσικό πάθος.
Εξάλλου, είπατε και αναφέρατε πράγματα, κύριε Πρόεδρε, στα οποία συμφωνώ και τα οποία προσυπογράφω. Και γι' αυτόν τον λόγο, επιτρέψτε μου να τονίσω δύο πράγματα: Το ένα είναι όλη η συζήτηση για το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει Grexit. Αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει ανεπιστρεπτί στην Ευρωζώνη. Και αυτό ισχύει τόσο για μένα όσο και για τους δικούς μου φίλους. Και θέλω να πω ότι το ελληνικό έθνος αντιμετωπίζει προκλήσεις που νομίζω δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα χρήζει αλληλεγγύης και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη. Και τούτο ισχύει για ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συζητήσω από κοινού με τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και τον συνάδελφό μου κ. Άσελμπορν, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ που - όπως πολύ καλά να γνωρίζετε - το Συμβούλιο είναι ο άλλος πυλώνας του νομοθετικού μας συστήματος. Παραβρέθηκε επίσης και ο Επίτροπος, ο κ.Αβραμόπουλος. Συζητήσαμε, λοιπόν, και καταλήξαμε ότι πρέπει όλοι από κοινού να καταβάλουμε προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική και δημοσιονομική κρίση που πλήττει την χώρα. Εάν πράγματι, τελικά, φτιάξουμε τα περίφημα «hot spots», τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών, νομίζω ότι όλα αυτά θα έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των μεταναστών. Και γι' αυτό τον λόγο σήμερα αυτή η μετεγκατάσταση, την οποία εγκαινιάσαμε το πρωί στο αεροδρόμιο ναι μεν ήταν περιορισμένη από πλευράς αριθμητικής, αλλά είχε τη συμβολική της αξία. Επίσης, είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ έναν καταυλισμό υποδοχής μεταναστών στο Γαλάτσι και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι στο Γαλάτσι είχαμε πολλούς Αφγανούς. Έχουμε πολλούς πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και επ'αυτού πρέπει να διαπραγματευτούμε.
Και τι εννοώ ακριβώς; Εννοώ ότι στο Αφγανιστάν έχουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία, τουλάχιστον η δική μου χώρα, η Γερμανία έχει αποφασίσει να παρατείνει την παραμονή της στο Αφγανιστάν. Αλλά αυτό το αποφάσισε η Γερμανία όχι για να φεύγουν οι άνθρωποι, αλλά για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Και βεβαίως πρέπει να τηρείται η εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Αλλά, εγώ θέλω να το πω αυτό, δεν είναι η ίδια περίπτωση οι Σύριοι και οι Ιρακινοί με τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς. Όσον αφορά το θέμα της Συρίας, πρέπει να αναζητηθεί μια διπλωματική λύση. Βρίσκω πολύ θετικό ότι συνεδριάζουν οι αρμόδιες δυνάμεις στη Βιέννη. Είναι πολύ καλό που συναντήθηκαν, καθώς και το ότι είπαν πως θα ξανασυναντηθούν.
Επίσης, θα ήθελα να πω κάτι που παρέλειψα όταν ξεκίνησα να μιλάω και θα έπρεπε ήδη να το έχω πει: απλά να σας συγχαρώ κύριε Πρόεδρε για την εκλογή σας στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτό μάλιστα σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς. Σε μια εποχή που ο λαός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χρειάζονται θάρρος, δύναμη και υποστήριξη. Όσον αφορά στην ταπεινότητα μου, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω γι' αυτά μου τα αισθήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ