«Αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση, δεν θέλει η κυβέρνηση, πριν το μπορεί υπάρχει και το θέλω». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Βήμα FM ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να πει ναι σε αυτή την πρόταση. «Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις» πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, στην ερώτηση τι θα γίνει αν επιμείνουν οι θεσμοί, απάντησε ότι «τότε το ΔΝΤ θα κρατήσει με πίκρα την επιφύλαξή του». Εκτίμησε δε ότι από την πλευρά ΔΝΤ και Σόιμπλε ποτέ δεν έγινε δεκτή ως βάση η συμφωνία του καλοκαιριού.
Ο κ. Βούτσης είπε ότι βρισκόμαστε στη «μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων, δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος, αναγνωρίζουμε όλοι το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνεται. Δεν φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υπαναχωρούν στη συμφωνία του καλοκαιριού, πλην Schauble ».
Εκτίμησε ότι η περιπέτεια «θα έχει καλή κατάληξη, είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης».
Είπε επίσης ότι τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι καλά και πως η κυβέρνηση Τσίπρα τηρεί τη συμφωνία του καλοκαιριού κατά γράμμα.
Π. Ρήγας: Η λήψη προληπτικών μέτρων δεν είναι στα πλαίσια του Συντάγματος
«Η λήψη προληπτικών μέτρων δεν είναι στα πλαίσια του Συντάγματος και δεν έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και κάνει λόγο για «προσπάθεια από το ΔΝΤ και άλλους κύκλους να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τη χρονική στιγμή μάλιστα που η οικονομία μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά».
Αναφέρει ότι επιδιώκουν επίσης «να επαναληφθεί το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης" το οποίο δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την προηγούμενη περίοδο», υποστηρίζοντας ότι ωστόσο δεν έχουν κανένα πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως σημειώνει, «ό,τι προέβλεπε η συμφωνία τα έχουμε τηρήσει όλα». Επισημαίνει επιπλέον ότι «το ΔΝΤ πάλι έπεσε έξω, έχουμε 0,7 πρωτογενές πλεόνασμα, είναι πάνω από τη συμφωνία άρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δημιουργούν προβλήματα». Σημειώνει ότι «πρέπει την επόμενη περίοδο να υπάρξουν νηφάλιες φωνές και να επικρατήσει στην Ευρώπη μια διαφορετική στάση», συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι σε οριακό σημείο αυτή την περίοδο».
Ο γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα "πυρά" της κριτικής και προς τη ΝΔ για τη στάση της. Ειδικότερα, την κατηγορεί ότι «στηρίζει μια προσπάθεια η οποία αποβλέπει στο να πέσει η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας να οδηγηθεί σε άλλα μονοπάτια». Αναφέρει ότι «υπάρχει πολιτική πρόθεση πίσω από τη στάση του ΔΝΤ και το δυστύχημα είναι ότι το στηρίζει και η ΝΔ, αδιαφορώντας για το τι περνάει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία». Προσθέτει ότι «το ΔΝΤ δε θέλει να συνεχίσει μία κυβέρνηση η οποία αμφισβητεί τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, και μάλιστα ανοίγει και δρόμους και για άλλες χώρες».
Ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές» και ότι «υπάρχει εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση η οποία έχει κάνει πάρα πολλά ώστε να μπορέσει η οικονομία και η κοινωνία να αναπνεύσουν».
Αναφορικά με το θέμα της έκτακτης συνόδου κορυφής, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Τούσκ ώστε πριν γίνει η Σύνοδος Κορυφής να γίνει Eurogroup. «Εκεί πρέπει να γίνει η συζήτηση για τα μέτρα που έχουμε πάρει και την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά μας», προσθέτει, ενώ επισημαίνει τις θέσεις που εκφράζουν μεταξύ άλλων ο Jean-Claude Juncker και ο G. Pittella, με τη σημείωση ότι αυτές οι σκέψεις άλλες εποχές δεν ακούγονταν. «Δεν έχει λογική να παίρνονται προληπτικά μέτρα», τονίζει.
Σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι η κυβέρνηση μέσα στις δυνατότητες που είχε, έκανε μια αναμόρφωση και στο θέμα του φορολογικού και στο θέμα του ασφαλιστικού: «Θα επισημάνω ότι με τρόπο κοινωνικά δίκαιο προσπαθήσαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Να υπάρχει ανακατανομή των βαρών από κάτω προς τα πάνω και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις. Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται υπέρ των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων». «Αυτή τη στιγμή ξεπλένουμε ότι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε από τη συμφωνία», σχολιάζει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ