Για το νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και για τις αλλαγές που θα φέρει στο σύστημα διοίκησης, στα προγράμματα σπουδών και στη λειτουργία των ΑΕΙ μίλησε η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι θα δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισόδου αλλά και να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος έχουν στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για ακαδημαϊκές εισαγωγές στα Πανεπιστήμια.
Όσον αφορά τη βάση εισαγωγής σημείωσε πως «όταν εισάγεται κάποιος στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1 ή 2, τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί σχετικά με τις πιθανότητες που έχει να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, ενώ παράλληλα κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που πάσχισε για να εισαχθεί αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο». Σημείωσε επίσης ότι ελήφθη η απόφαση να μην οριστεί ως βάση εισαγωγής ένας απόλυτος αριθμός που σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων τα οποία μπορεί να πέσουν κάποια χρονιά, αλλά ένα ποσοστό.
Αναφορικά με το κλείσιμο τμημάτων που θα είναι ολιγομελή, η υπουργός τόνισε ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα, επισήμανε, και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα γίνουν είναι ότι θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό εγγραφής σε δημόσιο ΙΕΚ, ανέφερε η υπουργός. «Είναι πολλοί οι δρόμοι της εκπαιδευτικής ανέλιξης», πρόσθεσε και εξήγησε πως πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος που ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα και έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς.
Επίσης, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των σχολών που θα μπορούν να δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι από το καλοκαίρι του 2022. Με το υπάρχον σύστημα και ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ακόμη και 260 τμήματα. Ο αριθμός αυτό θα μειωθεί σε 15 έως 20. Στόχος είναι να γίνουν οι επιλογές συνειδητές και να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο των σπουδών.
Ελεγχόμενη είσοδος και ειδικό σώμα Αστυνομίας
Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας των πανεπιστημίων, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η ελεγχόμενη είσοδος θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα. Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να κλείσουν την πόρτα τους στην κοινωνία. Η ειδική ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προορίζεται να αντιμετωπίσει τη συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε ορισμένα πανεπιστήμια ώστε να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας.
Στην κριτική ότι αυτό το ειδικό σώμα αστυνομικών θα έπρεπε να υπάγεται στον Πρύτανη, η υπουργός υπογράμμισε πως ό,τι αφορά την παραβατικότητα συνιστά κρατική εξουσία, μονοπώλιο της δημόσιας τάξης. Δεν είναι δουλειά του πρύτανη να ελέγχει κατά πόσον οι αστυνομικοί πιάνουν κάποιον που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, είπε χαρακτηριστικά.