Ν. Κοτζιάς: Ο Π. Καμμένος αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα κι όχι γενικότερα

Ν. Κοτζιάς: Ο Π. Καμμένος αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα κι όχι γενικότερα

Είναι πρακτικά αδύνατο η Ελλάδα να μην αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι το Σκοπιανό είναι ένα πρόβλημα που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια και οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί ανάλογα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου.

Μιλώντας στον ANT1, o κ. Κοτζιάς επισήμανε πως κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μία σύνθετη ονομασία που θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία. Δεν έδωσε πάντως ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τόνισε πως το ονοματολογικό δεν είναι πλέον «βρέφος», αλλά έχει «ηλικία» 25 ετών, προσθέτοντας ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία πολλές χώρες και οργανισμοί ήδη χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» όταν αναφέρονται στην ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κυβερνητικός εταίρος αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα.

Δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τυχόν συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή, να είστε σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας», είπε ο κ. Κοτζιάς διαβεβαιώνοντας συνάμα ότι η συμφωνία θα είναι «καλή».

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τεθεί η νέα ονομασία σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή η οποία είναι διατεθειμένη να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και ικανή να υλοποιήσει τις επιλογές της.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτό περιέχεται μεν στις δηλώσεις των σλαβικών κομμάτων αλλά δεν θεωρείται καλή λύση από τις συμπολιτευόμενες αλβανικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, είπε με νόημα, τυχόν απόρριψη μίας συμφωνίας σε δημοψήφισμα από τους σκοπιανούς θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στη γειτονική χώρα, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο NATO ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς δίχως λύση στο θέμα της ονομασίας.

Αύριο Τρίτη ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο κ. Οσμάνι θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται και επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενγμπεργκ στα Σκόπια.

Πηγή: skai.gr