Την άποψη ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους προ των ιστορικών ευθυνών τους», εκφράζει, μία μέρα μετά την επικύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης ερωτηθείς εάν όσοι υπερψήφισαν τη Συμφωνία είναι ανεπιθύμητοι σε τυχόν συνεργασία με τη ΝΔ.
Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ακόμα ότι «η ΝΔ προσπάθησε, με κάθε μέσο που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να εμποδίσει τη Συμφωνία να έρθει και να ψηφιστεί» και επανέλαβε τα όσα δήλωσε από βήματος της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Με την ψήφιση της Συμφωνίας, η κυβέρνηση μείωσε πλέον δραματικά τα περιθώρια αντίδρασης της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρός μας χθες στη Βουλή, η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα διατηρεί ανέπαφο το δικαίωμα του κράτους μέλους της ΕΕ να διαπραγματευτεί την κάθε πτυχή της ενταξιακής συμφωνίας, και στην ύστατη στιγμή, αν αυτό χρειαστεί, να προβάλει και βέτο, εάν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ υπογράμμισε ότι «τα μικρά κόμματα και ο πολυκερματισμός είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, απόρροια της οικονομικής κρίσης» και προσέθεσε: «Συχνά αποτελούνταν από ετερόκλητα στελέχη, διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, ενώ δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είχαν κάτι ρηξικέλευθο να προτείνουν στον προγραμματικό τους λόγο. Όλα αυτά φτιάχνουν μία τάση επιστροφής στα παραδοσιακά κόμματα».
Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Ο θεσμός του Προέδρου Δημοκρατίας ούτε εμπλέκεται, ούτε επιτρέπεται να εμπλέκεται σε πολιτικές εξελίξεις».