Στην επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Σαν σήμερα το 1948 ήχησε ο ισχυρότερος παλμός του νέου ελληνικού κράτους, ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό τα Δωδεκάνησα. Πληρώθηκε βαρύς φόρος δακρύων και αίματος στο όνομα της Ελευθερίας, την οποία υπερασπιζόμαστε αδιαπραγμάτευτα. Χρόνια Πολλά!».
Σαν σήμερα το 1948 ήχησε ο ισχυρότερος παλμός του νέου ελληνικού κράτους, ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό τα Δωδεκάνησα. Πληρώθηκε βαρύς φόρος δακρύων και αίματος στο όνομα της Ελευθερίας, την οποία υπερασπιζόμαστε αδιαπραγμάτευτα. Χρόνια Πολλά! pic.twitter.com/rFDuOhwDGz
— N Panagiotopoulos (@npanagioto) March 7, 2023
Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα
Υπό τουρκική, ιταλική, γερμανική και αγγλική κυριαρχία είχαν τεθεί τα πολύπαθα και γεωστρατηγικής σημασίας Δωδεκάνησα, έως το 1948, οπότε και προσαρτήθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος. Το διάστημα της ξένης κυριαρχίας τους, οι κάτοικοι των νησιών υπερασπίστηκαν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Το ημερολόγιο γράφει 27 Ιουνίου του 1946, οπότε και στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη γαλλική πρωτεύουσα, αποφασίζεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1947, η Ιταλία επικύρωσε την υπογραφή συνθήκης στο Παρίσι με την οποία τα Δωδεκάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα. Από την υπογραφή της συνθήκης εκείνης ξεκινά η μεταβατική περίοδος για την αλλαγή της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, έως το τελικό στάδιο με νόμο της Βουλής των Ελλήνων.
«Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Σύμη, Κως, Λέρος, Τήλος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, προσαρτώνται εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947» ορίζεται με τον υπ’ αριθμ. 518 νόμο της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.
Επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης ορίστηκε η 7η Μαρτίου 1948. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1955, τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.