Στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως η δική του θέση παραμένει η εξάλειψη της «επικρατούσας θρησκείας» από το Σύνταγμα.
Επίσης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου κατά της συμφωνίας, ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως οι φόβοι των απλών ιερέων είναι κατανοητοί, ωστόσο επεσήμανε πως η «πλειοψηφία των Αρχιερέων φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας».
Στην ομιλία του στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον κινηματογράφο Αλκυονίδα, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Εκκλησία «έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν. Σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης, ζήτησε «να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3».
Επανέλαβε πάντως ότι τάσσεται «υπέρ της εξάλειψης από το προοίμιο του Συντάγματος, της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε ''επικρατούσα θρησκεία''».
Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα είδαμε τι έγινε. Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον «άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τις ευρωεκλογές, είπε ότι στόχος είναι μια μεγάλη συνεργασία για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, η οποία όπως είπε, «έχει παντρευτεί τον νεοφιλελευθερισμό».
«Αυτό το θέμα θα είναι στο επίκεντρο της επερχόμενης μάχης των ευρωεκλογών. Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς δεν γίνεται με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας της, ούτε βεβαίως και με την εγκατάλειψη της κοινωνικής ατζέντας της Αριστεράς, την οποία επιχειρεί να καρπωθεί ρητορικά, συνθηματολογικά και ανορθολογικά η ακροδεξιά. Χρειάζεται μέτωπο χωρίς αναστολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι σήμερα παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό, δυο ανταγωνιστικά σχέδια για το μέλλον της χώρας, που εντάσσονται σε ανταγωνιστικές προγραμματικές συμμαχίες στην Ευρώπη.
«Βασική αντίθεσή τους είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Όπως παλιότερα μιλούσαμε για την αντι-Δεξιά τομή στην πολιτική και στην κοινωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια μιλούμε για την τομή του νεοφιλελευθερισμού. Πάνω σε αυτήν την τομή μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες», ανέφερε.