Του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Η ΝΔ είχε το την τόλμη, το θάρρος και την πολιτική εντιμότητα να καταθέσει προτάσεις την ώρα που εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση μας θα μιλούσε για σκίσιμο Μνημονίων», έλεγε μετά το τέλος της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που εγκαινίασε χθες βράδυ η νέα ηγεσία της ΝΔ. Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν βάση συνεννόησης στο Ασφαλιστικό.
«Εδώ είμαστε, εάν το επιθυμείτε, να τις συζητήσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό, κατά το κλείσιμο της πρωτολογίας του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Και αφού προηγούμενα είχε απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο καταλογίζοντάς του ότι «τελικά δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».
Τα βασικά χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, θα πρέπει να διέπουν ένα ασφαλιστικό σύστημα είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του, η συμβατότητα με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται, να μην τιμωρεί όσους εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να εμπεδώσει την ασφαλιστική συνείδηση και να ενθαρρύνει την εργασία, να διαχωρίζει την Κοινωνική Ασφάλιση από την Πρόνοια και να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, αντί του σχεδίου της κυβέρνησης, να εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, να προχωρήσει ο συμψηφισμός των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις και εφόσον είναι απαραίτητο, να εξορθολογιστεί και η κρατική επιχορήγηση που δίνεται από τον προϋπολογισμό στα ευγενή ταμεία. Κύκλοι του Προέδρου της ΝΔ διευκρίνιζαν μάλιστα πως η ΝΔ προτείνει τον συμψηφισμό όσων χρωστούν, με τις επιδοτήσεις που αυτοί έλαβαν τον τελευταίο χρόνο «για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες».
Στοχευμένες περικοπές δαπανών
Αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ούτε αυτά τα μέτρα αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δις ευρώ, την δημιουργία της οποίας απέδωσε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015, πρότεινε να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές δαπανών, με την εξεύρεση ισοδυνάμων. Ζήτησε για το λόγο αυτό διάλογο-εξπρές που θα καταλήξει στην ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων του Δημοσίου, ύψους 150 εκ., στους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κι άλλες στρεβλώσεις ακόμα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε πόρους», όπως είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Πρόεδρο της ΝΔ η απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 προκαλεί απώλεια ασφαλιστικών εισφορών που η ΝΔ εκτιμά περίπου στα 900 εκ. ευρώ μόνο για το 2016. «Και εδώ είναι το εκπληκτικό», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτά που ζητάει η κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η ίδια δημιούργησε, περικόπτοντας συντάξεις και αυξάνοντας εισφορές, τα χάνει από τις εισφορές που θα έπρεπε να είχε κερδίσει εάν είχατε καταφέρει να μειώσετε την ανεργία, όπως θα κάναμε εμείς»!
«Απουσία οποιασδήποτε ποσοτικοποίησης»
Μετά το τέλος της συζήτησης στη ΝΔ στέκονταν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στη διάρκειά της δεν παρουσιάστηκαν νούμερα. «Ιδέες, δημιουργική ασάφεια, αλλά ούτε ένα νούμερο», σημείωναν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, επικρίνοντας την απουσία οποιασδήποτε ποσοτικοποίησης, αν και υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι η ποσοτικοποίηση έχει δοθεί στους θεσμούς.
«Απαράδεκτη συμπεριφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τα στοιχεία στους θεσμούς και δεν τα έχει δώσει στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνιζαν, σημειώνοντας ότι έχει ζητηθεί με ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση να έρθουν τα στοιχεία στο Κοινοβούλιο, «αλλά δεν ήρθαν ποτέ», όπως έλεγε ο ίδιος. «Επιλέγουν να ενημερώσουν την τρόικα και όχι τον ελληνικό λαό. Πρέπει να φέρουν τα στοιχεία αύριο», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Έντονες ήταν οι επικρίσεις και για όσα είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το σύστημα «Ήλιος», που σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, επί των ημερών του οποίου τέθηκε σε εφαρμογή, «έδωσε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα να δει την χαρτογράφηση του Ασφαλιστικού συστήματος». Στη ΝΔ διέψευδαν μάλιστα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί ψευδών στοιχείων, αντιτείνοντας ότι τα στοιχεία έρχονταν στο σύστημα ηλεκτρονικά και σημείωναν ότι ως τον Ιούλιο του 2015 ο «Ήλιος» έβγαινε κανονικά, «αλλά σταμάτησε από τον Αύγουστο διότι τότε άρχισαν οι μειώσεις στις συντάξεις και δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται στο σύστημα». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την πληροφόρηση από το σύστημα «Ηλιος» για να εξοικονομήσει «πόρους από παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ακόμα πρόβλημα σε αυτό το πεδίο».
Σαμαράς: «Ο Κυριάκος υπερείχε»
Την ικανοποίησή του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε και σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΝΔ μετά το τέλος της πρωτολογίας του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. "Ο Κυριάκος υπερείχε. Κατέθεσε προτάσεις, γεγονός που δεν το περίμενε ο Τσίπρας και γι' αυτό τον προκάλεσε αρκετές φορές λέγοντάς του ότι δεν θα το κάνει", τόνισε συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε διαχωρισμός μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται τον κρατισμό και εκείνων που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ακόμα:
- Α. Τσίπρας: Υποσχέσεις στους αγρότες και επίθεση στην αντιπολίτευση