Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει ο εκλογικός νόμος με ζητούμενο πάντα τις 200 ψήφους προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Σε δηλώσεις του το πρωί στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν οι διακόσιες ψήφοι για να περάσει ο εκλογικός νόμος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να συμπράξουν στην «πολιτική λαθροχειρία».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ισχύσει τώρα ο νέος εκλογικός νόμος γιατί «φοβάται» ότι η επόμενη Βουλή θα κάνει εξεταστική επιτροπή που θα κάνει εξεταστική επιτροπή και που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε ειδικό δικαστήριο.
«Διακινδυνεύουν το πλήρες χάος στη χώρα για να γλιτώσουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ψήφο σε συγκεκριμένα άρθρα του εκλογικού νόμου θα δώσει πάντως το ΚΚΕ και ειδικότερα θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Θα ψηφίσουμε την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, τονίζει σε συνέντευξη στην Επένδυση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι εκλογικός νόμος με διατήρηση του 3% δεν είναι απλή αναλογική. Αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση ονομάζει αυτό τον εκλογικό νόμο απλή αναλογική για τον ίδιο λόγο που ονόμασε την τρόικα «θεσμούς» και τις ιδιωτικοποιήσεις «αξιοποιήσεις».
Το Ποτάμι από την πλευρά του παραμένει αντίθετο στον εκλογικό νόμο και ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζει Λαϊκισμό την ψήφο στα 17
Από την πλευρά του, «λαϊκισμό» χαρακτηρίζει την ψήφο στα 17 ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αξία", είπε ότι με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση θα μπορεί ένα παιδί που είναι 16 ετών και μιας μέρας να ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές.
Επειδή δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτε άλλο τους εξαγοράζουν είπε ο κ. Θεοδωράκης και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για μείωση του μπόνους επί το αναλογικότερο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών και ψήφο στους 400.000 Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Οξύτατη κριτική στον εκλογικό νόμο ασκεί και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο του στα ΝΕΑ που έχει τίτλο "This is a coup" δηλαδή "αυτό είναι πραξικόπημα"
Πίσω από την εσπευσμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου υποτίθεται ότι βρίσκεται η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφωθούν νέου τύπου κυβερνητικές συνεργασίες. Μοιράζονται άραγε τη φιλοδοξία αυτή με τους ΑΝΕΛ και τη θυμήθηκαν πότε ακριβώς; Όταν οι δημοσκοπήσεις και η κοινή εμπειρία κατέγραψαν την αλλαγή των συσχετισμών στο κοινωνικό σώμα, δηλαδή την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Η επιδίωξη συνεπώς της κυβέρνησης δεν έχει αφηρημένα θεσμικά χαρακτηριστικά, αλλά κίνητρα συγκυριακά και τυχοδιωκτικά. Θέλει να ελέγξει την πτώση της και να διατηρήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του κρίσιμου παράγοντα των εξελίξεων.