ΝΔ: Ζητά εκλογές, θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

ΝΔ: Ζητά εκλογές, θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε το βήμα να ζητήσει εκλογές, ικανοποιώντας ένα αίτημα που θεωρεί πως έχει ωριμάσει στο εσωτερικό του κόμματος,  κυρίως όμως στην κοινωνία, την οποία επικαλούνται και πολλά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος που έκανε λόγο την Πέμπτη για "αίτημα της κοινωνίας". Μιλώντας κανείς με στελέχη που εξ αφορμής και των εν εξελίξει προσυνεδριακών διαδικασιών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές περιοχές της χώρας, αυτό το κλίμα μεταφέρουν. Μίας κοινωνίας που, όπως λένε, «ασφυκτιά» και αναζητά πλέον διέξοδο και πειστική εναλλακτική λύση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.

Το ερώτημα όμως για τη ΝΔ είναι σαφές: Εκλογές άρχισε πλέον να ζητά. Εάν όμως γίνουν, θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Διότι έτοιμες λύσεις ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν και το λένε πρώτα απ'' όλους, τα στελέχη της. Αλλά ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν διαθέτει ακόμα ούτε η ίδια, καθώς μόλις προ ολίγων εβδομάδων ξεκίνησε η διαδικασία της προγραμματικής επεξεργασίας η οποία θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, έτσι όπως σχεδιάστηκε. Με την ενεργή συμμετοχή δηλαδή και της ίδιας της κοινωνίας ώστε να δίνει απαντήσεις στα δικά της προβλήματα και να κάνει την υπεσχημένη από τη νέα ηγεσία, διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.

Η σταθερή απάντηση συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ είναι ότι σε κάθε περίπτωση μία κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι πολύ καλύτερη από την σημερινή. Αυτό έλεγαν ακόμη και πριν ξεκινήσει να «χτίζεται», τον τελευταίο μήνα, η αντιπολιτευτική τακτική που οδήγησε τελικά και στο αίτημα των εκλογών ως μοναδικής διεξόδου για "αποφυγή της κατάρρευσης της χώρας". Από τότε δηλαδή που θεωρούσαν μεν πολύ αρνητική την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά δεν είχαν φθάσει ακόμη στην διαπίστωση ότι το κόστος παραμονής της στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των πρόωρων εκλογών που θα οδηγούσαν στην απομάκρυνσή της. 

Το ότι η ΝΔ θα είναι μία πολύ καλύτερη κυβέρνηση, το λένε όπως είναι φυσικό  και σήμερα. Και με πολύ πιο εμφατικό τρόπο. Αλλά ένα πραγματικό δεδομένο που εξακολουθεί να ισχύει είναι ότι το αίτημα για εκλογές "βρίσκει" και την ίδια τη ΝΔ κάπου στο μέσον μίας πορείας μετάβασης από την φάση της εσωκομματικής κρίσης και των μεταβατικών ηγεσιών σε εκείνη της "αναγέννησης" και του εκσυγχρονισμού υπό μία νέα ισχυρή ηγεσία. 

Η οργανωτική ανασυγκρότηση έχει οριοθετηθεί χρονικά ως το Πάσχα, αφού γίνει και το Συνέδριο και ολοκληρωθεί έτσι η πορεία των 111 ημερών που φιλοδοξία του Κ. Μητσοτάκη είναι να καταλήξει σε μία ΝΔ με σύγχρονο καταστατικό και δομές και λειτουργία ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος. Όσο για την ανανέωση, που αποτέλεσε κεντρικό σύνθημα της εσωκομματικής αναμέτρησης και βασική εντολή που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα 404.000 μέλη της ΝΔ, βρίσκεται επίσης στο ξεκίνημά της και σημαντικό σταθμό θα αποτελέσει η σύνθεση των νέων κομματικών οργάνων που θα αναδειχθούν από το Συνέδριο. Αλλά το εγχείρημα κάθε άλλο παρά θα ολοκληρωθεί τότε. Μάλλον θα αρχίσει, καθώς θα απομένει το δυσκολότερο τμήμα, που αφορά στην ανάδειξη μίας νέας γενιάς στελεχών, προερχόμενων από την κοινωνία, που σήμερα δεν έχουν ευρεία αναγνωρισιμότητα. Στόχος που έχει επανειλλημμένα διακηρύξει μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντάς τον μάλιστα και από εκείνον της προσέλκυσης προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό χώρο του κέντρου. 

Η ίδια η εσωκομματική εμπειρία αποδεικνύει ότι η προοπτική ταχείας επανόδου στην διακυβέρνηση δεν είναι πάντοτε εύκολο να συμβαδίζει με εγχειρήματα βαθιάς εσωκομματικής ανασυγκρότησης. Η  επιτυχής υλοποίηση των οποίων κρίνεται όχι από ένα δυναμικό ξεκίνημα μίας νέας ηγεσίας με βούληση να κάνει μεγάλες αλλαγές, αλλά από την επιμονή της σε αυτές σε βάθος χρόνου. Κάποιες φορές και με συγκρούσεις. Και όποιος ανατρέξει στην περίοδο της προηγούμενης ηγεσίας θα θυμηθεί τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινά δυναμικά μετά την εκλογή του για να κάνει πράξη το κεντρικό εσωκομματικό σύνθημα «Άλλαξέ τα όλα». Αλλά στην πορεία και καθώς οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό διαφοροποιούνταν, να αφοσιώνεται ολοένα και περισσότερο στα της κρίσης και εν συνεχεία εξ ολοκλήρου στα της διακυβέρνησης της χώρας. Παραμερίζοντας πλήρως τα εσωτερικά ενός κόμματος, για το οποίο οι ίδιοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του έφθασαν να συνομολογούν  στην πρόσφατη εσωκομματική περίοδο ότι έφθασε να χρειάζεται πλέον πολύ μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές που αν είχαν γίνει νωρίτερα, ίσως και να είχαν βοηθήσει και την ίδια την άσκηση διακυβέρνησης.

Με το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών η ΝΔ είναι σαφές ότι ισχυροποιεί την επιχειρηματολογία της για την "καταστροφική πορεία" που ακολουθεί η χώρα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της εκτιμούν ότι αποκτά πλέον και την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό για πρώτη φορά. Όπως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό απέκτησε και μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή νέας ηγεσίας,  σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, το οποίο συμπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου και από μία καταγραφόμενη υπεροχή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η προχθεσινή ομιλία Μητσοτάκη και το αίτημα για εκλογές είναι κοινή η αίσθηση στη ΝΔ ότι ενισχύει και το ηγετικό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός πάντως ότι η ΝΔ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την οργανωτική της ανασυγκρότηση, ούτε την κατάρτιση εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος, συνιστά μία πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να παραβλέπει, τη στιγμή που και τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Με σχέδιο, όπως λένε και στη ΝΔ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το ερώτημα σε περίπτωση εκλογών δεν αφορά το εάν θα είναι έτοιμη γενικώς η ΝΔ. Προφανώς και θα είναι. Το ερώτημα είναι εάν θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει μία... νέα ΝΔ, αποφασισμένη να συνεχίσει, ακόμη και αν την έχουν προλάβει γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, την διαρκή προσπάθεια ολοκλήρωσης των μεγάλων εσωκομματικών αλλαγών που θα απαλλάξουν οριστικά και την ίδια, ως κόμμα, από παθογένειες που, ας μην ξεχνάμε, ακόμη και οι δικοί της υποψήφιοι Πρόεδροι περιέγραψαν ως απωθητικές για την κοινωνία.