Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απήθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζητώντας της για ακόμη μια φορά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο αν θέλει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία.
«Για να ακολουθήσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή πορεία, απαιτείται πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν και κατά πόσο το σέβεται και συνεπώς αν δικαιούται μια ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Marcelo Rebelo de Sousa, o οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως «εμείς, που είμαστε μέλη της ΕΕ, με τα προγράμματα προσαρμοστήκαμε στους κανόνες της Ευρώπης. Το ίδιο οφείλει να προσαρμοστεί με τους κανόνες και η Τουρκία που επιδιώκει να γίνει μέλος της. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία, αλλά υπάρχουν κανόνες που η Τουρκία οφείλει να σέβεται».
«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 - οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες - πρέπει να γίνονται απ΄ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ειδικά για την ΑΟΖ, σχολίασε ακόμα πως «επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ΄ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Κληθείς να σχολιάσει το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως όρος για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είναι να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, και συμπλήρωσε λέγοντας πως «για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Αποκλείεται ο αλυτρωτισμός στο πλαίσιο της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μια χώρα θα πάει να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που θα αντιτίθενται στο σύνταγμά της και θα το αφήσει να το δει στο μέλλον. Γι''αυτό ζητάμε να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Παυλοπουλος υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. «Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε.
Φωτογραφία: Intime News