Στα βήματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στάθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της εκδήλωσης του Economist και συγκεκριμένα στο σκέλος που αφορούσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός αλλά και επιχειρηματικότητα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών αφού σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης υπογράμμισε ότι το κράτος πρέπει να εξελίσσεται ψηφιακά, να έχει θεσμική σταθερότητας και την ίδια στιγμή να εφαρμόζει δράσεις που βοηθούν τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαφάνειας, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι έχει θεσπιστεί το εθνικό συμβούλιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για τη βέλτιστη κατανομή των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό έφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της επιστολικής ψήφου, που όπως είπε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ο πολίτης μπορούσε να εγγραφεί σε 4 λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει 65.000 ήδη επιστολικά.
Για το Rebranding του δημοσίου, όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία υπουργός, στόχος είναι το κράτος να αντιλαμβάνεται και να διευκολύνει τον πολίτη. Με γνώμονα αυτό θα υπάρχει μηχανισμός αποτίμησης της λειτουργίας του κράτους από τον ίδιο τον πολίτη. Για παράδειγμα, με την έξοδο από τα ΚΕΠ ο πολίτης θα ειδοποιείται στο κινητό με μήνυμα προκειμένου να απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης από τις συγκεκριμένες δομές του κράτους.
Υπενθυμίζεται, πως η υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση - Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα, είχε αναφερθεί στην επιστολική ψήφο για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στη συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, η Νίκη Κεραμέως ευχαρίστησε «εκ προοιμίου για την καίρια συμβολή όλων των Περιφερειών και όλων των Δήμων της χώρας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου» και προσέθεσε: «Μία εκλογή αναμέτρηση, η οποία έχει μία ιδιαιτερότητα φέτος και αυτή η ιδιαιτερότητα είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Συμβολικά, αυτή η εφαρμογή τυχαίνει να γίνεται στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, και είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει κανένα πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «202.000 Έλληνες πολίτες από 128 χώρες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, μέσω επιστολικής ψήφου, για πρώτη φορά και ήδη έχει παραδοθεί περίπου το 94% αυτών των επιστολικών ψήφων απ΄ άκρη σε άκρη σε κάθε γωνιά του πλανήτη».