Όρους προκειμένου να πει Ναι στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία σημειωτέον θα κατατεθεί προς έγκριση στη 7 Οκτωβρίου, θέτει ο Αλέξης Τσίπρας. Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στις οποίες θα βασίσει την άρνηση του κόμματος, αφού πληροφορίες αναφέρουν πως τάσσεται προς την κατεύθυνση της άρνησης και για το μείζονος σημασίας για τη χώρα θέμα.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να κινείται προς την άρνηση παρά το γεγονός πως υπήρξαν στελέχη που έθεσαν για μια ακόμη φορά ζήτημα αναφορικά με τη στάση του κόμματος θυμίζοντας τις αρνήσεις και τις υπεκφυγές σε άλλες περιπτώσεις που προκάλεσαν ζημιά.
Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί για μια ακόμη φορά ερωτήματα πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου ότι «είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ»
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας κινείται στη γραμμή της άρνησης επιχειρώντας να κατηγορήσει για τη στάση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κος Μητσοτάκης» είπε «μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη».
Στην εισήγηση του ανέφερε ακόμη πως «εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ» (ουσιαστικά είναι και τα θέματα που ζητά να επιλυθούν προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία)
Και κατέληξε λέγοντας «εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία» αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ως κυβέρνηση με τα στελέχη του τότε από τη μία να δηλώνουν πως γίνονται συζητήσεις από την άλλη ότι δεν τίθεται θέμα αγοράς φρεγατών (σ.σ. Ο Π. Καμμένος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν τους άφησαν οι... Γερμανοί).
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όπως την καθόρισε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρνητική. Θα συνεδριάσει μεν τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα εν τούτοις θεωρείται βέβαιο πως θα εγκριθούν οι όροι που θέτει προκειμένου να πει Ναι σε μια ιστορική συμφωνία.
Αρκεί να σημειωθεί πως η συμφωνία χαιρετίστηκε τόσο από τις ΉΠΑ όσο και από την Ε.Ε. Παρά τις όποιες αντιδράσεις εμφανίσθηκαν ειδικά ως προς το σκέλος της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μια τακτική που τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν του αποδίδει κανένα, απολύτως, όφελος. Αρκεί να σημειωθεί πως λέει όχι σε όλες τις παρεμβάσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται φθάνοντας στο σημείο να μην ψηφίσει ούτε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά στην πρόνοια και προβλέπει κοινωνικά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση έρχεται εκ νέου αντιμέτωπος με το θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.