Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή της στη Λιβύη, ωστόσο ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτηθεί για να την πολεμήσει δεν είναι ακόμα έτοιμος να επέμβει αναπτύσσοντας χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών – ή οι εκπρόσωποί τους – των 23 κρατών μελών του συνασπισμού συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη σε μια διάσκεψη που ακολουθεί εκείνη που είχαν τον Ιούνιο στο Παρίσι.
Έκτοτε, οι τζιχαντιστές ενίσχυσαν την επιρροή τους στη Λιβύη, προκαλώντας ανησυχία στις χώρες της Ευρώπης.
«Η απειλή είναι μεγάλη για τις χώρες του Σάχελ αλλά επίσης και για τις ευρωπαϊκές χώρες» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε στον κόσμο, είναι ένα δήθεν χαλιφάτο που θα έχει πρόσβαση σε εισοδήματα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πετρέλαιο», προσέθεσε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.
Εντούτοις, οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού δεν εμφανίζονται πρόθυμες να εμπλακούν στο πεδίο και ρίχνουν όλες τις ελπίδες τους στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.
«Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη της σταθερότητας στη Λιβύη, όμως δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη να επέμβουμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα» διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκε και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς:
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να επέμβουμε στρατιωτικά στη Λιβύη» σημείωσε ο Φαμπιούς ενώπιον των δημοσιογράφων.
Στο σημερινό της φύλλο, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι το Παρίσι καταστρώνει «σχέδια για να επέμβει κατά του Ντάες».
«Δεν γνωρίζω από ποια πηγή προήλθε αυτή η είδηση» τόνισε ο Φαμπιούς.
Μια μικρή ομάδα «ασκεί πιέσεις, αλλά αυτό δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης» επισήμανε.
«Αυτό το οποίο είναι αλήθεια, είναι ότι ανησυχούμε» από την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και για αυτό ακριβώς «πρέπει να πιέσουμε προς το σχηματισμό μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας» επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.
Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη, ωστόσο θα αναζητήσει τρόπους να παράσχει υποστήριξη σε στρατηγικό επίπεδο και στη συγκέντρωση πληροφοριών στη νέα της κυβέρνηση, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
«Βεβαίως θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης και πρακτικά μπορούμε να το κάνουμε, ωστόσο δεν εξετάζω το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κατάσταση όπου θα καταστεί απαραίτητο να αναπτύξουμε χερσαίες μάχιμες δυνάμεις στο πεδίο» είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ στη Ρώμη.
«Δεν πιστεύω ότι (...) το να αναπτύξουμε ενδεχομένως χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο θα είναι μια χρήσιμη συμβολή – υπάρχουν πολλοί ένοπλοι στη Λιβύη. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, διοίκηση κι έλεγχος, πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε από εναέρια μέσα ή στρατηγική οργάνωση» σημείωσε ο ίδιος.
Στο φειδωλό τελικό ανακοινωθέν σήμερα, ο διεθνής συνασπισμός περιορίστηκε στο να διατυπώσει την ανησυχία του μπροστά στην «αυξανόμενη επιρροή» του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και να επαναλάβει τη βούλησή του να «στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια προς όφελος των πολιτών της Λιβύης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ