Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ακόμη ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι αμάρτησε για να αποτρέψει το κακό. Το κακό που οι ίδιοι προκάλεσαν, οι ίδιοι διόγκωσαν και κατόπιν μας έσωσαν με τη βαριά αλλοπρόσαλλη, ανερμάτιστη φορολογία...
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε χθες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι "η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά που έχουν μικρές καταθέσεις και για τους μισθωτούς”.
Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη όταν η χώρα έχει ελλείμματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε όμως από την κυβέρνηση Σαμαρά, μικρά αλλά πραγματικά πλεονάσματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να “διαπραγματευτεί σκληρά”. Ο κίνδυνος GREXIT γεννήθηκε και θέριεψε μέσα από τους σαλτιμπαγκισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ο υπουργός που εφάρμοσε μια “μεροληπτικά ταξική” πολιτική.
Ανακοίνωσε χθες με περισσή έπαρση ότι η κυβέρνηση μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.
Η φορολογία μειώνεται κατά μία μόνο ποσοστιαία μονάδα. Χωρίς ντροπή χωρίς περιττές αναλύσεις χωρίς καν δικαιολογίες, ο εντιμότατος Γιώργος Χουλιαράκης, για να “δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο”, άλλαξε την ψηφισμένη ρύθμιση για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26% και την επιμέρισε σε περισσότερα χρόνια.
Η κυβέρνηση χωρίς αιδώ, χωρίς δισταγμό θυσίασε στην εκλογική σκοπιμότητα την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας.
Φυσικά, όλες οι παράπλευρες φορολογικές επιβαρύνσεις και εισφορές παραμένουν. Φυσικά η προκαταβολή φόρου κατά 100% διατηρείται.
Ο “σοβαρός” τεχνοκράτης Γιώργος Χουλιαράκης, δεν τολμά να επιστρέψει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στη Βρετανία, γιατί τότε θα κληθεί να εξηγήσει στους φοιτητές του πως όλα αυτά που δηλώνει ότι πιστεύει όχι μόνο δεν τα εφάρμοσε όταν κυβέρνησε αλλά επιπλέον δηλώνει ότι έπραξε σωστά μη εφαρμόζοντας τις “ιδέες” του.
Ο κ. Χουλιαράκης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων. Ο ανέντιμος πολιτικός εξήγγειλε τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που κάποια άλλη κυβέρνηση θα εφαρμόσει.
Στο μεταξύ όμως χρονικό διάστημα, η ελληνική μεσαία τάξη θα συνεχίσει να φορολογείται με τους υψηλότερους συντελεστές στον πλανήτη συνυπολογίζοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πριν από την κρίση, το 2010, το ΑΕΠ της Ελλάδας αντιστοιχούσε στο ΑΕΠ όλων των βαλκανικών κρατών αθροιστικά πολλαπλασιαζόμενο επί 2. Σήμερα μόνο η Ρουμανία έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα. Το μυστικό είναι απλό: Όλες οι χώρες της Βαλκανικής έχουν φορολογικούς συντελεστές που είναι μικρότεροι από το ήμισυ των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα...