Δυσοίωνη για τους φτωχούς λαούς ήταν η ουμανιστική προειδοποίηση που έκανε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αντραχόμ Τένδρος. Κατά την έναρξη της 148ης Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, και προειδοποίησε πως το τίμημα αυτής της αποτυχίας στα απαραίτητα εφόδια ζωής στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, θα πληρωθεί με ζωές.
Κατήγγειλε ότι παρότι ορισμένες χώρες και εταιρίες διακηρύσσουν δήθεν την δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε διμερείς συμφωνίες, να παρακάμπτουν την παγκόσμια συμμαχία COVAX, να ανεβάζουν τις τιμές και να προσπαθούν να προωθούνται στις πρώτες θέσεις διασφάλισης εμβολίων.
Σύμφωνα με στοιχεία μάλιστα που παρουσίασε, έχουν υπογραφεί από πέρυσι ήδη 44 διμερείς συμφωνίες, και σε αυτές προστέθηκαν άλλες 12 που πρόλαβαν και υπογράφηκαν ήδη το νέο χρόνο.
Κατήγγειλε και το αναμενόμενο φυσικά, ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν δώσει προτεραιότητα στις πλούσιες χώρες όπου να κέρδη είναι υψηλότερα, και γι’ αυτό (φωνή βοώντος εν τη ερήμω), ζήτησε την συνεργασία όλων ως μια παγκόσμια οικογένεια, για να δοθεί προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου, σε όλες τις χώρες.
Μιλώντας με αριθμούς, αποκάλυψε ότι περισσότερες από 39 εκ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 49 χώρες με υψηλότερο εισόδημα, και μόνο 25 δόσεις χορηγήθηκαν σε μία χώρα με χαμηλότερο. Όχι 25 εκατομμύρια δόσεις, όχι 25 χιλιάδες. Μόλις 25 σκέτες δόσεις!
Οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ είναι ανθρωπιστικές και πανανθρώπινες. Φυσικά δεν θα εισακουστούν από τους ηγέτες του κόσμου. Δεξιοί και Κεντροδεξιοί είναι θιασώτες του εθνικισμού των εμβολίων. Για τους λαούς τους ενδιαφέρονται. Οι πλούσιες χώρες θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος γιατί μπορούν να πληρώσουν (πόσα θα πληρώναμε αν δεν είχε κάνει συμφωνία η ΕΕ; ), και όταν περισσεύει καμιά παρτίδα, λίγες μίζερες δεκάδες εμβόλια, θα δίνονται στον Τρίτο Κόσμο.
Για μαζικότερο εμβολιασμό οι φτωχοί του πλανήτη θα περιμένουν έως ότου καλυφθούν οι ανάγκες των πλουσίων.
Δεν υπάρχει κάποια αριστερή κυβέρνηση παραγωγός ή μαζικός αγοραστής εμβολίων στον πλανήτη, ώστε να διαπιστώσουμε εάν θα είχαμε ένα διαφορετικό δείγμα αλτρουιστικής συμπεριφοράς, και να κρίνουμε καταδικαστικά τις κυβερνήσεις των πλουσίων. Η Βενεζουέλα και η Κούβα δεν αποτελούν κρίσιμα μεγέθη, ενώ η Κίνα και το Βιετνάμ με τον σκληρό καπιταλιστικό κομμουνισμό δεν λογίζονται ως αριστερά μέτρα σύγκρισης.
Δεν θα κατηγορούσαμε επίσης τον Μητσοτάκη εάν προέβλεπε σε εμβολιασμό πρωτίστως του ελληνικού λαού, χωρίς να χάνει τον ύπνο του για τους απόκληρους του Τρίτου Κόσμου. Φιλελεύθερος, κεντροδεξιός δηλώνει, όχι αριστερός διεθνιστής που καίγεται η καρδούλα του για τους πεινασμένους της Αφρικής και τη Ασίας. Θα ήταν κυβερνητικά υπεύθυνος και ιδεολογικά συνεπής.
Ομως ο Τσίπρας ούτε σε αυτό δεν είναι συνεπής. Κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακκελαροπούλου, δεν πρότεινε μόνο συμβούλιο αρχηγών, επίταξη ιδιωτικών κλινικών (τις χρειαζόμαστε, δεν τις χρειαζόμαστε), ή να πάρουμε τις πατέντες (για να κάνουμε εμβόλια από το… Φθινόπωρο του 22). Εφόσον αυτό δεν γίνει, που δεν θα γίνει, ζήτησε η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που παράγουν τα εμβόλια, ώστε να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός.
Δεν κάνουμε την τρίχα τριχιά, για να βρούμε οπωσδήποτε ψεγάδι. Εντάξει αν ήταν Πρωθυπουργός θα είχε την ευθύνη του λαού του, και θα ήταν κατανοητό να παρεκκλίνει της ιδεολογίας του, αυτός που άνοιξε τα σύνορα και ήθελε να φέρει τον κάθε κατατρεγμένο στη χώρα. Όμως να ζητάει, κατ’ εξαίρεσιν από την συμφωνία με την ΕΕ, διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με παραγωγά κράτη ή εταιρίες, και να μένουν με 25 δόσεις οι φτωχοί του κόσμου, κάθε άλλο παρά συνάδει με τον κραυγαλέο ουμανισμό που διακηρύσσει η Αριστερά του.
Προκειμένου να αντιπολιτευθεί προσχώρησε σε προτάσεις που ενισχύουν τον εθνικισμό των εμβολίων, τον οποίο θα έπρεπε να καταγγέλλει. Εάν ένα - κατά δήλωσή του - αριστερό κόμμα, που δεν έχει κυβερνητική ευθύνη, δεν υποστηρίξει το δικαίωμα των φτωχών χωρών στο εμβόλιο, ποιος θα το κάνει;