Την ώρα που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξέφραζε από το βήμα της Βουλής την ευχή να οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο «για να συνεχίσω να σας βασανίζω» όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «ευκαιρία για την Ελλάδα», ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβει μέρος στη σημερινή ψηφοφορία. Το ενδεχόμενο διαρροών βάρυνε στην απόφαση αυτή όπως άλλωστε και στην προ μηνών περίπτωση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη.
Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Τα στρατόπεδα στα οποία έχουν χωριστεί τα στελέχη και οι εκατέρωθεν βολές είναι διαρκείς. Ο κίνδυνος να υπάρξουν διαρροές προκαλεί φόβο αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε μια ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ζητήσει από όλους να στηρίξουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υπενθυμίζοντας μάλιστα κατά διαστήματα ότι διετέλεσε υπουργός (αναπληρωτής) της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης.
Τα μηνύματα που έχει λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγα. Υπάρχουν πολλά στελέχη στο κόμμα που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον Δ. Παπαγγελόπουλο τον οποίο έχουν εντάξει στο χώρο όπου κινείται ο Παύλος Πολάκης και προσφάτως ο Γιάννης Ραγκούσης.
Άλλωστε στο ίδιο το κείμενο του απολογισμού που συνέταξαν προ μηνών οι Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς και Θ. Δρίτσας υπήρχαν σαφείς αναφορές στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Στο «ξένο σώμα» για πολλούς από τους παραδοσιακούς Συριζαίους.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο απολογισμού της πενταετίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ήττας αναφέρεται επί λέξη ότι «σε ελλείμματα συντονισμού μπορεί να αποδοθεί και το ότι η κυβερνητική πολιτική φάνηκε τελικά να αποδίδει μεγαλύτερη έμφαση από ό,τι θεσμικά της αντιστοιχούσε στην πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο των κατά τα άλλα πολύ υπαρκτών μεγάλων σκανδάλων».
Και όχι μόνο αυτό. Το κείμενο συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος κάθε μέλους ή εκπροσώπου της κυβέρνησης στα διάφορα πεδία πολιτικής ευθύνης όφειλε να περιορίζεται θεσμικά στο να εντοπίσει τεκμήρια ενδεχομένου σκανδάλου, να στοιχειοθετήσει αυτά τα τεκμήρια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να αποστείλει τα σχετικά πορίσματα στη δικαιοσύνη, εφόσον τα τεκμήρια κρίνονταν επαρκώς στοιχειοθετημένα, και από εκεί να διατηρήσει λελογισμένες αποστάσεις».
Το μήνυμα σαφές. Και αν δεν το είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας η έμμεση αλλά και ξεκάθαρη αναφορά στον Δ. Παπαγγελόπουλο κατέληγε με την επισήμανση ότι "κάποιες φορές η εύλογη αυτή διαδικασία δεν ακολουθήθηκε κατά γράμμα ενώ δεν υπήρξε συστηματική διαβούλευση συναφώς στο κυβερνητικό επίπεδο».
Μπορεί να μην μετέχει στο κοινοβούλιο με την παρούσα του σύνθεση αλλά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει και άλλους, δηλαδή ο Στ. Κοντονής, έχει φωτογραφίσει τον Δ. Παπαγγελόπουλο με δηλώσεις του. Όπως και άλλοι.
Αυτό το σκηνικό έλαβε υπόψη του και ο Αλέξης Τσίπρας και «έστριψε» δια της αποχωρήσεως από την ψηφοφορία στην Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου που πραγματοποιείται σήμερα. Νωρίτερα είχε στηρίξει τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη καταγγέλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για σκάνδαλα και επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να περάσει στην αντεπίθεση στρέφοντας αλλού τη συζήτηση.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να φοβάται την κάλπη. Το ίδιο έκανε, επέλεξε δηλαδή την αποχώρηση και όταν η Βουλή αποφάσιζε για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Αφού είχε στηρίξει τον επίσης στενό του συνεργάτη και αφού είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση, τελικά έβαλε το κόμμα του να αποχωρήσει από την ψηφοφορία γνωρίζοντας πως δεν είναι λίγα τα στελέχη που τάσσονται και ανοικτά, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξέλιξη της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εάν αποφασιστεί η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τότε αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν και άλλα πρόσωπα που θα κληθούν να μιλήσουν, όταν η πρόταση της ΝΔ που τίθεται σήμερα προς ψήφιση, αφορά και το αδίκημα της σύστασης συμμορίας.