Ο «γρίφος» του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Ο «γρίφος» του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανακοίνωση της πρότασής του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γνωστό «αστείο» περί λήψης των κρίσιμων αποφάσεων από τον πρωθυπουργό στο… βουνό, παραπέμπει ουσιαστικά σε αυτές τις ημέρες, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά στην Κρήτη, το νησί, που διαθέτει, όπως συνηθίζει να λέει, «και βουνό και θάλασσα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης είναι κοντά και στο να αποφασίσει και στο να αποκαλύψει, αρχικά στους συνεργάτες του στον «πρωινό καφέ» και κατόπιν στην κοινή γνώμη και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, το πρόσωπο, που εκείνος προκρίνει. Τις όποιες υποθέσεις δυσκολεύουν ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που συναντώνται για πρώτη φορά.

Κυριότερο, το γεγονός ότι πλέον η χώρα δεν κινδυνεύει με πολιτική αστάθεια και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση που το προτεινόμενο πρόσωπο δε συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, καθώς η Βουλή μπορεί να οδηγηθεί στην εκλογή του και με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, που και η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει.

Ωστόσο, από μόνος του ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σύμπνοιας και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, επομένως και η προτεινόμενη επιλογή και πρόταση από τον εκάστοτε πρωθυπουργό θα πρέπει να διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δεύτερο χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι από τη συντριπτική πλειοψηφία σχεδόν αποκλείεται για διάφορους λόγους, το ενδεχόμενο η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έχει δεύτερη θητεία, όπως επίσης συνηθίζεται.

Τρίτον, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια πίεση στο εσωκομματικό πεδίο να «σπάσει» η παράδοση των τελευταίων 30 ετών που θέλει έναν πρωθυπουργό να προτείνει πρόσωπο από την αντίθετη παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, πίεση που, πάντως, φαίνεται κάπως να υποχωρεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους από τον πρωθυπουργό, τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους βουλευτές της ΝΔ και τη βελτίωση του κλίματος, που είχε οξυνθεί πριν από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό το επιτακτικό κλίμα επιλογής προσώπου από την κεντροδεξιά, που διαμόρφωναν βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, δημιουργούσε ένα μοχλό πίεσης, που φαίνεται να μην είναι πλέον τόσο έντονος, καθώς από τα ίδια στελέχη διαμηνύεται πλέον ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα γίνει σεβαστή, χωρίς να είναι διατεθειμένα να προκαλέσουν μία εσωκομματική κρίση.

Στη σφαίρα των πληροφοριών - που κάπου, βεβαίως, «μπερδεύονται» με τις εκτιμήσεις, τις λογικές προβλέψεις και τις... «μαντεψιές»- καταγράφεται μια σειρά ονομάτων.

Ανάμεσα σε αυτά, το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διαθέτει κεντροαριστερό παρελθόν, τεχνοκρατικό προφίλ πολιτική εμπειρία, αλλά και ερείσματα στην αντιπολίτευση και βασικά στο ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να υπερψηφίσει. Στο ίδιο κάδρο και ο Λουκάς Παπαδήμος, που επίσης έχει ακουστεί ως μία ισχυρή υποψηφιότητα. Στα ονόματα, που διακινούνται ως πιθανές επιλογές, αυτό της Μαρίας Δαμανάκη, με γνωστή πολιτική διαδρομή στην αριστερά, ευρωπαϊκή θητεία στην Κομισιόν και πρόσωπο, που έχει μείνει μακριά από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Ένα από τα πρόσωπα, που έχουν επίσης ακουστεί, αυτό του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος διαθέτει ήδη θεσμικό ρόλο, αλλά και του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος έχει δηλώσει, όμως, ότι δεν ενδιαφέρεται για το ανώτατο αξίωμα. Στη δημόσια συζήτηση έχει αναφερθεί και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρότι προεξοφλείται η επιλογή ενός νέου προσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έχει αποκλείσει, δημοσίως τουλάχιστον, την κ. Σακελλαροπούλου ως υποψήφια για μια δεύτερη θητεία, μιλώντας πάντα με θερμά λόγια για τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την εκτίμησή του στο πρόσωπό της και κάνοντας λόγο για άψογη συνεργασία και υπηρέτηση των καθηκόντων της.

Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει ένα πρόσωπο-έκπληξη και δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να πράξει το ίδιο. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη στάση, που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάλογα της πρωθυπουργικής επιλογής, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προτείνει έως τώρα συγκεκριμένο πρόσωπο, με την πρόταση της Νελας Αριστεράς για τον κ. Ράμμο να έχει ήδη «πέσει στο κενό».