Με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καλείται να εξετάσει σήμερα τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθεί μέχρι την Παρασκευή σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων και την επιστροφή των μαθητών, στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και ο… γρίφος του Πάσχα.
Με όπλο την πορεία των εμβολιασμών και τα τεστ, αλλά και την κλειστή εστίαση, η κυβέρνηση εξετάζει το αν και πως θα επιτευχθεί η άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων με το βλέμμα στην πίεση που ασκείται στην παρούσα φάση στη δημόσια υγεία μέσω της αύξησης κρουσμάτων, εισαγωγών και διασωληνώσεων.
Τα δεδομένα που μέχρι στιγμής υπάρχουν στο τραπέζι είναι:
* Η καλή πορεία των εμβολιασμών και το σταδιακό χτίσιμο μιας ανοσίας που στο τέλος του Απριλίου θα έχει αγγίξει το 20% του πληθυσμού αφού θα έχουν πάρει έστω μια δόση πάνω από 3.000.000 πολίτες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό δημιουργώντας τα σχετικά αντισώματα.
* Τα τεστ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις υπερτοπικές μετακινήσεις είτε αυτά αφορούν τα γνωστά PCR και rapid είτε τα self testς. Το να χρησιμοποιηθούν βέβαια για να γίνουν μετακινήσεις είναι δύσκολο ως προς τον έλεγχο εν τούτοις δύναται να τεθεί ως προϋπόθεση έστω με στοχευμένους ελέγχους για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.
* Η κλειστή εστίαση. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πρόσφατα πως η εστίαση δεν θα λειτουργήσει πριν το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά και θα αποφευχθούν συγχρωτισμοί στην ύπαιθρο. Δηλαδή όσοι μετακινηθούν θα μεταβούν σε σπίτια και δεν θα υπάρξει συνωστισμός σε χώρους εστίασης όπως συνηθίζεται αυτή την περίοδο.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις αποφάσεις είναι:
* Η πορεία των κρουσμάτων που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και οι ειδικοί εκτιμούν πως θα παραμείνει υψηλή τουλάχιστον μέχρι της 25 Απριλίου
* Ο ρυθμός των εισαγωγών σε αντιδιαστολή πάντα με τον ρυθμό των εξιτηρίων για τους ασθενείς covid
* Ο αριθμός των διασωληνωμένων και όσων βρίσκονται σε κλινικές covid αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα
* Ο αριθμός των θανάτων που παραμένει υψηλός.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη δίλημμα με δεδομένο ότι μέρα με τη μέρα η τελική απόφαση έρχεται πιο κοντά και αφορά μια σημαντική γιορτή για την ορθοδοξία αλλά ένα πρόσχημα για μια έξοδο στην ύπαιθρο για χιλιάδες έλληνες.
Οι τοποθετήσεις του Άκη Σκέρτσου και του Γιώργου Γεραπετρίτη μαρτυρούν το ότι η συζήτηση πλέον ανοίγει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της δεδομένης κόπωσης των πολιτών η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις εκείνες τις μέρες θα ήταν το κατάλληλο αντίδοτο, όμως ουδείς δύναται να παραβλέψει και τη σκληρή καθημερινότητα με την μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα ουδείς εκτιμά (κυβέρνηση-λοιμοξιωλόγοι) ότι μπορεί η όποια απαγόρευση να αποτελέσει παρελθόν. 'Η τουλάχιστον αυτό που φαίνεται είναι ότι τα πολύ υψηλά κρούσματα μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για αργότερα.
Με την Κυριακή του Πάσχα να απέχει σχεδόν πέντε εβδομάδες από σήμερα, όλοι ελπίζουν η εικόνα της πανδημίας να αλλάξει προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει κάποιου είδους χαλάρωση της πασχαλινές μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μία καλή εικόνα, όπου θα είναι δυνατή μια σωστή πρόβλεψη, οι ειδικοί θα έχουν σε δεκαπέντε μέρες. Σε δύο εβδομάδες λοιπόν θα καταγραφεί η τάση στα κρούσματα και θα αποτυπωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα οδηγήσει την αρμόδια επιτροπή στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου. Με άλλα λόγια λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τι τελικώς θα συμβεί.
Καλή πληροφορημένη πηγή τόνιζε ότι δε θα πρέπει να μας εκπλήξει η πιθανότητα τελικώς να μην οδηγηθούμε σε μία οριζόντια λύση για το Πάσχα. Τα σενάρια είναι αρκετά με την τελική απόφαση να βαραίνει για μία ακόμα φορά το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο να αποφασιστεί ένα μέτρο ανάλογα με το επιδημιολογικού φορτίου κάθε νομού. Να επιτραπούν δηλαδή οι υπερτοπικές μετακινήσεις σε νομούς με ίδιο φορτίο. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ακόμα το τι μπορεί να γίνει σε περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο όπως είναι η Αττική από την οποία γίνονται και οι περισσότερες μετακινήσεις περιόδους εορτών
Στον γρίφο του Πάσχα ρόλο αναμένεται να παίξει και η στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων μέχρι τη στιγμή που θα ληφθούν οι “πασχαλινές αποφάσεις”. Όσο πιο πιστά θα έχουν τηρηθεί τόσο πιο κοντά θα έρθουμε σε μία χαλάρωση.