Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Εδώ και μερικούς μήνες το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να εκμεταλλευθεί τις ακραίες επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν μέσα στη χώρα του και να ταυτίσει τις πρακτικές του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας ως συνδετικό κρίκο το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα. Το ευρωπαϊκό λαικό κόμμα. Μέσα από συγκεκριμένες διαρροές σε φυλοκυβερνητικά ΜΜΕ , κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να «βαφτίσουν» τον πρόεδρο της ΝΔ ακροδεξιό, έχοντας ως παράδειγμα τον κ.Ορμπάν, για τον οποίο το κλίμα μέσα στο ΕΛΚ είναι βαρύ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού με δημόσιες παρεμβάσεις του, εντός και εκτός Ελλάδας, φρόντισε να αποδοκιμάσει τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα το Μαξίμου αντιληφθεί το περιεχόμενο των κινήσεων του κ. Ορμπάν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου των τομεαρχών της ΝΔ έκανε μία κίνηση, την οποία δεν περίμενε το Μαξίμου.
Ταύτισε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Βίκτορ Ορμπάν , εξηγώντας μάλιστα το γιατί. «Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του κάνει όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι όλοι οι λαϊκιστές, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, όταν έρχονται στην εξουσία έχουν ως μόνο μέλημα τους την παραμονή τους σε αυτή. Και το κόστος τελικά το πληρώνει το Κράτος Δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, εν τέλει η ίδια η Δημοκρατία», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός των συνόρων της χώρας του για μία σειρά ζητημάτων όπως επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ.
Με βάση λοιπόν τα πεπραγμένα του κ. Ορμπάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι κάνει τα ίδια, τα οποία «χρεώνονται» στις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις. Κοινό στοιχείο Τσίπρα - Ορμπάν, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, ο λαϊκισμός και η αγάπη τους για παραμονή στην εξουσία.
Η ρελάνς του προέδρου της ΝΔ βασίστηκε στις πρόσφατες επιλογές να στοχοποιήσει συγκεκριμένα ΜΜΕ (μήνυση Καμμένου στους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου), αλλά και στο μακρύ χέρι που εκτιμά η ΝΔ ότι ενώνει ορισμένους λειτουργούς της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση.
Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή του κ.Μητσοτάκη μάλλον αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου , μια και στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφορικά με την τοποθέτηση Μητσοτάκη απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στην ταύτιση Τσίπρα - Ορμπάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως μπορεί να θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, όμως σε καμία περίπτωση δεν εκτιμά ότι ο δρόμος μέχρι τότε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα δηλώνει βέβαιος σε συνομιλητές του, ότι το Μέγαρο Μαξίμου τους προσεχείς μήνες θα επιχειρήσει να στοχοποιήσει την ΝΔ, ακόμα και με χτυπήματα «κάτω από την μέση» μπροστά στην επερχόμενη ήττα. Με μία φράση-χρησμό στο τέλος της ομιλίας του ουσιαστικά προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματός του, δίνοντας την εντύπωση ότι περιμένει έναν «βρώμικο» πόλεμο από την κυβέρνηση. «Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Θα μας συκοφαντήσουν. Θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο δρόμος πάντως για τις επερχόμενες εκλογές περνά χωρίς αμφιβολία από την συμφωνία των Πρεσπών. Το διαφαινόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στα Σκόπια θα επισημοποιήσει την είσοδο της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου σε ένα ναρκοπέδιο, με τον κυβερνητικό εταίρο να βάζει όριο στον βίο της κυβέρνησης. Ήδη από χθες κυβερνητικές διαρροές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να μην ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Μία σκέψη που ασφαλώς και έρχεται κόντρα σε όσα δημοσίως είχαν διατυπωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Για παράδειγμα, στις 20 Ιουνίου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε «αποκαλύψει» ότι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης» είχε πει στις αρχές καλοκαιριού ο κ.Τζανακόπουλος. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ένα: Ισχύει άραγε η συγκεκριμένη δημόσια «αποκάλυψη»;