Επιμένει στις θέσεις που εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με τις οποίες χαρακτήρισε "παθογένεια της Δημοκρατίας" την "αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ".
Χαρακτήρισε «επιστημονική άποψη» τη δήλωσή του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εννοείται ότι επιμένω απολύτως. Είναι επιστημονική άποψη εκτός από πολιτική».
«Θα καλούσα όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναφερθούν εκτεταμένα στην απάντησή μου» ανέφερε ο Χριστόφορος Βερναρδάλης. «Θα εγκαλέσω τα κόμματα που σχολίασαν και ψήφισαν τυποκτόνους νόμους στη δεκαετία του '80 και του '90» προσέθεσε, σχολιάζοντας επίσης πως αποτελεί «παγκόσμια συζήτηση για το τι σημαίνει πια η υπερσυγκέντρωση, ο έλεγχος από συγκεκριμένα κανάλια συμφερόντων και το τι σημαίνει δημοκρατία στον έλεγχο των ΜΜΕ».
Νωρίτερα, σε μακροσκελή ανάρτησή του, στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:
"Θίχτηκε σήμερα το ΠΟΤΑΜΙ από την αναφορά μου στα ΜΜΕ και στη λειτουργία τους ως μια βασική παθογένεια της δημοκρατίας παγκοσμίως. Από κοντά και η ΝΔ. Ιδού και η απάντησή μου στην ανακοίνωση τύπου του Ποταμιού που εκδόθηκε πριν λίγο:
"Είναι αλήθεια ότι σήμερα στη Βουλή έκανα μία απίστευτη δήλωση η οποία είναι η εξής: «Πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση». Συμπλήρωσα μάλιστα λέγοντας κάτι επίσης απίστευτο, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ «Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία». Απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα. Όχι για την κοινωνία. Αλλά για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης Τύπου του Ποταμιού.
Το ίδιο απίστευτο θα φανεί στον συντάκτη του Ποταμιού (που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ) το να μάθει ότι καθημερινά σχεδόν παραβιάζονται στην Ελλάδα οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (http://www.esiea.gr/arxes-deontologias/) κάτω από το βάρος των απαιτήσεων και των πιέσεων των εκδοτών, καναλαρχών και ιδιοκτητών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Από αυτές τις Αρχές έχουν εδώ και καιρό αυτονομηθεί πολλά ΜΜΕ. Ιδού μερικές μόνο:
α. Να θεωρούν πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβονται και να τηρούν το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδουν την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις.
ε. Να ερευνούν προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσουν.
στ. Να επανορθώνουν χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση.
Απίστευτο θα φανεί επίσης το Αρθρο 3 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ το οποίο αναφέρει:
Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.
Γι αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.
Μήπως ΚΑΙ η ΕΣΗΕΑ θέλει την Ενημέρωση να είναι «απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα»;
Απίστευτα πράγματα για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης του Ποταμιού όλα αυτά!
Μήπως όμως του φαίνονται απίστευτα και πρωτάκουστα τα παρακάτω;:
- Η χωρίς όρια αναπαραγωγή της φρίκης κατά την κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων (5/5/2015) http://www.esiea.gr/i-xoris-oria-anaparagogi-tis-frikis-de/
- Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, από δημοσιογράφους που λειτουργώντας ως εγκάθετοι, προκαλούν τη γενική αγανάκτηση. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη των διευθυντικών και άλλων επιτελικών στελεχών όλων των Μέσων. (3/7/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-kane/
- Τα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».(22/4/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-diap-2/
Για να αναφερθούμε σε λίγες μόνο ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ.
(Οσοι επιθυμούν ας διαβάσουν τον αντίστοιχο Κώδικα Δεοντολογίας της Κύπρου που συνέταξε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας η οποία συστάθηκε το Μάϊο του 1997 από το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Ηλεκτρονικών Μέσων και της Ενωσης Συντακτών Κύπρου http://www.cmcc.org.cy/about_us_gr.html )
Αλλά και πέραν των Αρχών Δεοντολογίας οι οποίες παραβιάζονται από τα ΜΜΕ, φαίνεται απίστευτο στον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού το ότι πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά, αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας;
Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι;
Αυτή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υπερασπίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης του Ποταμιού. Και αυτό φυσικά ΔΕΝ είναι απίστευτο. Αντίθετα ήταν απολύτως αναμενόμενο!
Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά.
Αυτά τα «απίστευτα» δήλωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προωθεί την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο λέει ότι θα καταψηφίσει το Ποτάμι. Απίστευτο;"