«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει παγερά αδιάφορη στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φέρει τον διάλογο σε επίπεδο μετεμφυλιακό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News.
Όσον αφορά το ερώτημα για το ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι βλέπει το θέμα απόλυτα θεσμικά και δεν υποτάσσει το χρονισμό των εκλογών σε καμιά σκοπιμότητα».
Στη συνέχεια ερωτώμενος για το αν καθίσταται δυνατό να ανοίξει ένα νέο παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία ο Γ. Οικονόμου δήλωσε «η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεννόησης και οι πολιτικές μας στην ευρύτερη περιοχή εμπεδώνουν κλίμα ασφάλειας, πράγμα που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται από τον διεθνή παράγοντα, με πολλαπλά οφέλη για την Πατρίδα μας».
Τέλος στο ερώτημα «εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, με ποιον θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;», απάντησε πως «στη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Οικονόμου:
«Νέα Δημοκρατία ή Δημοκρατία» είναι το δίλημμα των εκλογών που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και την υπόθεση των υποκλοπών. Τι λέτε;
«Αυτό είναι ένα ανιστόρητο, παραληρηματικό και διχαστικό δίλημμα, το οποίο εισήγαγε στο δημόσιο διάλογο ο κ. Τσίπρας, την ίδια περίπου στιγμή που σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης συγκεκριμένα, έλεγε: “Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο”. Βασική μέριμνα του κ. Τσίπρα είναι να συσπειρώσει, μέσω τεχνητής όξυνσης, το κομματικό του ακροατήριο, το οποίο θα του είναι χρήσιμο την επομένη των εκλογών, όταν και θα πρέπει να υπερασπιστεί τη 15χρονη παρουσία του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει άλλη μια ευκαιρία διαιώνισης της θέσης του. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει παγερά αδιάφορη στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φέρει το διάλογο σε επίπεδο μετεμφυλιακό. Οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν την προσωπικότητα και το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα, καθώς και το τι πρεσβεύει για το αύριο ο καθένας: πρόοδο και προκοπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστροφή στο χθες και αστάθεια ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο οι Έλληνες ξέρουν και τι έκανε και τι είναι ικανός να ξανακάνει».
- Οι εκλογές τελικά πότε θα πραγματοποιηθούν; Τον Απρίλιο ή το Μάιο, που έχουν προγραμματιστεί και οι τουρκικές εκλογές; Μπορεί ο Erdoğan να αναβάλει τις εκλογές λόγω των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στη γειτονική χώρα;
«Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι βλέπει το θέμα απόλυτα θεσμικά και δεν υποτάσσει το χρονισμό των εκλογών σε καμιά σκοπιμότητα. Είναι σημαντικό για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας να ολοκληρώνονται οι κυβερνητικές θητείες. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, συγκλονισμένοι μάλιστα από το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας. Αλλά, οι πολιτικές μας αποφάσεις δεν ετεροπροσδιορίζονται».
- Η Αντιπολίτευση, πάντως, σας κατηγορεί ότι φέρνετε μια σειρά από θετικά μέτρα, όπως το επίδομα στις Ένοπλες Δυνάμεις, λίγο πριν από τις κάλπες. Τι λέτε; Θα στηρίξετε περαιτέρω τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια;
«Η Κυβέρνηση, κ. Σιαδήμα, έχει φέρει μια πλειάδα από θετικά μέτρα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των μέγα-κρίσεων που σάρωσαν όλο τον πλανήτη την τελευταία τριετία. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η πρόοδος της οικονομίας μας και οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ελλάδα, μέσα σε ένα δυσχερέστατο περιβάλλον, κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα και να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μπορούμε να δώσουμε σημαντικές λύσεις και να μην αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Είμαστε περήφανοι για αυτό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν απαλείψαμε κάθε πρόβλημα και ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Για αυτό και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ακόμη επιμονή. Οι Έλληνες έχουν να περιμένουν πολλά περισσότερα από εμάς, αφού δείξαμε πως ό,τι είπαμε, το κάναμε».
- Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο. Θεωρείτε ότι μπορεί να ανοίξει ένα νέο παράθυρο διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών ή στο δρόμο προς τις κάλπες μπορεί να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο από την τουρκική πλευρά;
«Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στη διάρκεια της οποίας μετέφερε τη συμπαράσταση τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λαού. Επανέλαβε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πλέον των ομάδων που έχουν ήδη αναχωρήσει για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να παράσχει βοήθεια. Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεννόησης και οι πολιτικές μας στην ευρύτερη περιοχή εμπεδώνουν κλίμα ασφάλειας, πράγμα που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται από τον διεθνή παράγοντα, με πολλαπλά οφέλη για την Πατρίδα μας».
- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, για να μην κατέβει στις εκλογές, ευνοεί το πρώτο κόμμα, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που μένει εκτός Βουλής, τόσο μειώνεται το ποσοστό για την αυτοδυναμία. Τι απαντάτε;
«Η ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά, ούτε σε νομικό κενό, αλλά ως επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της Πολιτείας να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τη Δημοκρατία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον 'Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με μανδύα κόμματος. Η Δημοκρατία, παρότι Πολίτευμα της ανοχής και της ελευθερίας, δεν πρέπει να είναι θεσμικά αφελής. Η αφέλεια και η έλλειψη προνοητικότητας έχουμε διδαχθεί ότι πληρώνονται ακριβά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Η Δημοκρατία δεν είναι Πολίτευμα άνευ προϋποθέσεων, από τη φύση της και την ιστορία της, και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Και έχουμε σήμερα την ιστορική, πολιτική και θεσμική συνείδηση να προστατεύσουμε το Πολίτευμά μας: συνταγματικά και αποτελεσματικά. Κανένας μικροκομματικός υπολογισμός δεν οδηγεί τη σκέψη μας. Η Νέα Δημοκρατία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία είναι που μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρύβεται πίσω από ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει το ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση. Άλλωστε αυτοί είναι που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία».
- Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, με ποιον θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο πως ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών με το Νίκο Ανδρουλάκη.
«Στη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στη διακυβέρνηση. Δεν είναι καιρός για περιπέτειες και ολιγωρίες».
Διαβάστε επίσης:
Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχονται 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο