Tου Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θέλησε να στείλει το μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη πέρα και πάνω από κόμματα.
Μερικές ώρες αργότερα στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταγράψει το αποτύπωμα της δικής του διακυβέρνησης. Μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στις 47 ερωτήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει.
«Είμαστε εδώ όχι για κάποιους, είμαστε εδώ για όλους», ήταν η φράση-σφραγίδα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα που επιθυμεί ο ίδιος να αποτυπωθεί στις μέρες του στη διακυβέρνηση της χώρας.
Με μετρημένο λόγο, χωρίς κομματικές παρωπίδες και έχοντας καλά στο μυαλό του ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, τα οποία μάλιστα πιθανότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τη θέση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε πως ξέρει το πού θέλει να πάει τη χώρα και κυρίως με ποιο σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε τη δική του διαχωριστική γραμμή από τον κ. Τσίπρα, οριοθετώντας το πλάνο δράσης του, επιθυμώντας να αποδείξει στους πολίτες ότι «όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι».
Αλλαγές στο κράτος, μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μειώσεις σε φόρους και εισφορές, fast track κυβερνητική λειτουργία στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν το πλαίσιο της γαλάζιας κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε διάθεση να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και επεδίωξε να στείλει ευθύς εξαρχής το μήνυμα πως έχει ήδη αποφασίσει με «ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».
Μήνυμα που σε ορισμένες περιπτώσει είχε αποδέκτη το εσωτερικό του κόμματός του. Ενδεικτική ήταν η απάντησή στο αν θα τοποθετήσει πρόσωπα από την κεντροαριστερά στην κυβέρνησή του.
«Αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι και στα ψηφοδέλτιά μας θα δείτε μια σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, και γιατί όχι, της Αριστεράς.Και στη συνέχεια, βέβαια, θα είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδος», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκαψε» το σενάριο περί μεγάλου μετεκλογικού συνασπισμού που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να εξυφαίνουν και εξέφρασε την θετική αντίδραση του κόμματός του σε τολμηρές αλλαγές , στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Συζητήσεις προκάλεσε η απάντηση του για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μία τοποθέτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως «χρησμός».
«Μπορώ να σας πω δύο πράγματα. Πρώτον έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Και δεύτερο, ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος -επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα πριν- ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Και δεν θα οδηγηθούμε πάλι σε πολιτική αναστάτωση, επειδή κάποιοι θα επιλέξουν -για άλλη μία φορά- να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, όπως έκαναν το 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης, από την οποία ασφαλώς και μπορούμε να κρατήσουμε δύο στοιχεία για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό.
Το πρώτο είναι η απόλυτη σιγουριά ότι η επόμενη βουλή θα εκλέξει πρόεδρο και το δεύτερο πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΝΔ να στηρίξει μία νέα υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου.
Απαρατήρητα όμως δε θα πρέπει να περάσουν και τα μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πλευρά των δανειστών, μια και αποτελούν αναμφίβολα τροχιοδεικτικές βολές προς τους θεσμούς, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την στάση που τήρησαν απέναντι στους Έλληνες.
«Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν, την ίδια ώρα που ξηλωνόντουσαν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ώρα που βάλλεται το κράτος δικαίου, την ώρα που γίνονται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, την ώρα που επαναπροσλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από τη δημόσια διοίκηση λόγω πλαστών πιστοποιητικών, την ώρα που αυξάνει το μέγεθος του κράτους, την ώρα που έχουμε τραγικά πισωγυρίσματα στην παιδεία, με την ουσιαστική ακύρωση μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Για όλα αυτά, οι θεσμοί δεν είπαν τίποτα. Και κακώς δεν είπαν τίποτα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας μία πρώτη γεύση της γαλάζιας τακτικής απέναντί τους, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Φωτογραφία intime news