Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, αρχικά στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην συνέχεια στην ολομέλεια. Την ίδια ώρα διαρροές σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι κυβερνητική πρόθεση είναι η κατάθεση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, ελάχιστα 24ωρα μετά την κύρωση της συμφωνίας.
Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα θέλουν την κίνηση αυτή δηλωτική της επιθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου να «στριμώξει» πολιτικά την ΝΔ. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος για τη διεξαγωγή «μάχης» εντός του κοινοβουλίου προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να μην κυρωθεί και παράλληλα όλοι «να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους», όπως σημειώνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Ενδεικτική ήταν η φράση του προέδρου της ΝΔ στην Κρήτη. «Η ΝΔ θα δώσει μάχη να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Και εκεί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα κόμματα και κάθε βουλευτής ξεχωριστά. Εκεί, ενώπιον των πολιτών, που αύριο θα τους κρίνουν, όπως τους πρέπει.
Γιατί -επαναλαμβάνω- αυτή η συμφωνία, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το στυλό που του προσέφερε ο κ. Καμμένος, συνιστά εθνική υποχώρηση».
Πληροφορίες θέλουν αιχμή της «γαλάζιας» στρατηγικής εντός της Βουλής να αποτελεί η επιχείρηση ανάδειξης της πολιτικής «κοροϊδίας» από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν από την μία τη δυνατότητα τον περασμένο Ιούνιο να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και από την άλλη μόλις προχθές να μην προχωρήσουν στο «δανεισμό» βουλευτών τους για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Η ΝΔ προετοιμάζεται και για μία ακόμα κοινοβουλευτική μάχη, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται για τη ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το οποίο σύμφωνα με την ΝΔ απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση η κύρωση του πρωτοκόλλου αποτελεί συνιστά βασική πρόβλεψη της συμφωνίας και σηματοδοτεί την ολοκλήρωσή της. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1 ορίζεται το παρακάτω : «Το πρώτο μέρος (Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του δεύτερου μέρους (Σκόπια) υπό το όνομα και και τις ορολογίες του άρθρου 1 (3) της συμφωνίας, σε διεθνείς , πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς , όπου το πρώτο μέλος (Ελλάδα) είναι μέλος».
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα δεσμεύεται να αποδεχθεί την ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επομένως ψηφίζοντας η κυβέρνηση την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συναινεί με ουσιαστικό και αμετάκλητο τρόπο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Πρώτα λύση και μετά ένταξη» είναι η πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη γειτονική χώρα, στην οποία παραμένει, έχοντας την μάλιστα ως πυξίδα των επόμενων κινήσεών της, εντός και εκτός κοινοβουλίου.