Σε πλήρη αποδόμηση της «κατ'' αρχήν» συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου αλλά και των εξαγγελιών του Δ. Τζανακόπουλου για προσλήψεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά την απομάκρυνση των ιερών, προχώρησε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χαρίζει στην εκκλησία αμφιβητούμενη περιουσία και δεσμεύεται για καταβολή μισθών χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία εγείροντας θέμα τόσο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας αλλά και τη διάρκεια των ετών που το κράτος θα αποδίδει υπό την μορφή επιδότησης τους μισθούς των ιερέων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν κατανοεί το λόγο για τον οποίο δημιουργείται μια κοινή εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν οι αμφισβητούμενες εκτάσεις και στη συνέχεια εκκλησία και κράτος θα μοιράζονται τα κέρδη από την αξιοποίηση. Και αυτό διότι η περιουσία αφού είναι αφμισβητούμενη δεν ανήκει σε κανέναν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.
«Δίνουμε κέρδη από μια περιουσία που δεν κατέχουν» είπε και αναρωτήθηκε «γιατί σπεύδουμε να τη δώσουμε και να τη μοιραστούμε»; Μάλιστα πρότεινε να γίνει πρώτα το κτηματολόγιο και μετά αφού ξεκαθαρίσει και ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Ακόμη πιο επικριτικός ήταν για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Ειδικότερα ανέφερε ότι δεν προκύπτει λόγος δια βίου επιδότησης της καταβολής των μισθών από την πολιτεία. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό όριο και από εκεί και πέρα η εκκλησία να αναλάβει το κόστος της μισθοδοσίας των ιερέων μέσα από την αξιοποίηση της περουσίας.
Επίσης τόνισε ότι ο ίδιος δεν κατανοεί πως γίνεται οι ιερείς να τεθούν εκτός δημοσίου αλλά να συνεχίσουν να πληρώνονται από αυτό και με ποιο σκοπό.
Στο σημείο αυτό αποδόμησε πλήρως και τις εξαγγελίες Τζανακόπουλου, για τις προσλήψεις που θα προκύψουν από το κενό της μεταφοράς εκτός δημοσίου των ιερέων λέγοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να γίνει αυτό από τη στιγμή που δεν απαλείφεται από τις δαπάνες του δημοσίου το κόστος της μισθοδοσίας των 10.000 κληρικών.
Στη συνέχεια υποστήριξε πως 10.000 ιερείς είναι μεγάλος αριθμός και ότι πρέπει να μειωθεί.